Представа о патријарху Павлу у Мађарској

У Српском позоришту у Будимпешти изведена је премијера позоришне представе, дуодраме „Патријарх Павле – бити човек међу људима и нељудима”, по тексту Јована Јањића, а у режији глумца и редитеља, иначе директора овог позоришта, Милана Руса. Насловну улогу патријарха Павла игра Милан Малбаша, а новинара који разговара са патријархом игра Александар Дунић.

Српско позориште у Будимпешти представу је посветило првој посети Његове светости патријарха српског господина Порфирија Епархији будимској.

– Циљ представе јесте да се кроз уметнички израз искаже аутентична реч патријарха Павла. Истовремено, ово је и прича о српском народу – каже писац текста  Јован Јањић. – У представи смо желели да покажемо на који начин се Његова светост борио за мир и за ублажавање патњи страдалих у грађанском рату на подручју бивше Југославије, да се предочи његова служба у Цркви и уопште у друштву, као и његов однос према човеку, поимање људске улоге у овом свету, упућивање на то да сваки човек понаособ спозна циљ и смисао свог живота и, надасве, његов начин живота.

Текст представе и рад на представи благословио је садашњи патријарх српски Порфирије.

Премијера у Будимпешти представља праизведбу драмског дела које позоришна публика код нас и у свету до сада није имала прилике да види.

Ово драмско дело има и шири друштвени значај, с обзиром на то да је његову реализацију финансирала Влада Републике Мађарске.

Публика је с одушевљењем поздравила идеју и тему представе, као и сам сценски приказ и изведбу ове дуодраме.

Представа, после премијере, потом прве репризе и извођења 9. септембра у Баји, поводом обележавања 250 година од рођења Јоакима Вујића, оца српског театра, свој сценски живот наставља извођењем по градовима Србије и широм света, свуда где живи српски народ.