Порција воћа дневно за боље здравље

Жути метео-аларм али и високе температуре најављене су за наредне дане. Лекари саветују да се и исхрана прилагоди топлом времену, као и да уносимо довољне количине воде и једемо воће. Зашто нам се често воће не налази на дневном менију и колико је оно здраво и важно?

Слаби су Срби љубитељи воћа, бар ако је судити по истраживању Еуростата. Готово половина становника Србије не једе воће и поврће сваког дана. Подаци изненађују и нутриционисте који подсећају на значај воћа нарочито за најмлађе.

„Воће у свом саставу има значајну количину воде и значајно хидрира наш организам што је значајно на овако високим температурама, осим хидратације, воће има и те андиоксидансе, витамине А, Ц, Е, који утичу против УВ зрачења, те с тога треба свакодневно да конзумирамо воће као што су кајсија, нектарина, изузетан значај треба придодати боровницама, малинама, шљивама“, подсећа нутрициониста Ана Бнадука Тодоровић.

Ипак, продавци кажу да се лети сво сезонско воће солидно продаје.

„Конкретно добро иду брескве лубенице, нектарине и парадајз који не спада у воће, али све што је сезонски то иде. Успут иде и остало али највише оно што је у сезони“, каже један од продаваца воћа.

Тек сваки седми становник једе две порције воћа дневно, Нутриционисту питамо које је најздравије, а које треба обазриво јести.

„Оно што и даље важи као неко уврежено мишљење је да је јабука најздравија због свог нутритивног састава у погледу свега и приступачна у економском смислу, доступна је током целе године. Због високе концентрације шећера треба умерити конзумацију лубенице која је сада актуелна, исто се односи на црно и бело грожђе као и на суво воће јер током сушења се додају додатне концентрације шећера“, додаје нутрициониста.

Без слаткиша, кафе и цигарета многи не могу да замисле дан. Уз вишак тежине и мањак физичке активности, здравствени картон Срба није за похвалу. Зато за почетак не би било лоше да пице, пљескавице и гирцкалице замени макар једна порција воћа.