Moн Сен Мишел – бисер изнад Атлантика

Пре хиљаду година почела је изградња катедрале на острву на обали Француске која израња из узбурканих вода Атлантског океана, и која ће постати трајни симбол националне снаге.

Средњовековна опатија на врху Мон Сен Мишел, каскада зидова и потпорних кула које се спуштају са високог централног торња, била је спектакуларна творевина која је играла кључну улогу у француској историји током векова.

Kада обележава миленијум од почетка изградње, то је једна од најпопуларнијих туристичких атракција у земљи поред Париза – понекад преплављена сопственом популарношћу до те мере да су надлежни апеловали на посетиоце да не долазе.

Опатија, која се налази на стеновитом острву у каналу Ламанш, на ушћу реке Кеснон, око километар удаљено од обале Нормандије, западно од Париза, привлачила је легије ходочасника током векова. Данас привлачи 1,3 милиона туриста сваке године.

Мон Сен Мишел је одувек био изузетно популаран и привлачио је милионе ходочасника током своје историје. „То је било највеће место ходочашћа на Западу, пре неколико векова, испред Сантјага де Компостеле“, наглашава Томас Велтер, генерални директор Националне јавне установе Мон Сен Мишел за Си-Ен-Ен.

Данас, око три милиона људи посети ово острво сваке године, а неки викенди су посећенији него иначе. Викенд на дан празника Вазнесења у мају опатија је била преплављена посетиоцима између 11 и 15 часова – број који узнемирени званичници обично очекују само на врхунцу лета.

„Продали смо 10.500 карата у опатији, што је рекорд“, наводи Велтер за Си-Ен-Ен. Укупно је на лицу места било око 33.000 људи, што није рекорд само по себи, али ипак много за Мон, који оволики број туриста обично очекује у августу, у време сезоне.

„Пре свега муче се сами посетиоци јер им је обилазак много неконфорнији“, додаје Велтер. „Још од пандемије, туристи имају мног мању толеранцију на гужву, јер су имали прилике да искусе уживање у обиласку локалитета када је било много мање посетилаца.“

Уз прославу миленијума, прве бројке за 2023. најављују да ће Мон Сен Мишел остати веома популарна туристичка атракција, што представља одређене проблеме за десетак становника, власнике продавница и природно окружење.