Омладинске задруге – шаренолике понуде летњих послова

Спасилац на базену, конобар, продавачица у трафици или бутику, промотерка… само су неки од летњих послова које раде студенти, у паузи између испита.

Различити су мотиви због којих омладинци крећу у потрагу за послом – џепарац за излазак, рата за школарину или карта море… У омладинској задрузи се распитујемо који су најчешћи послови за студенте.

„Преко лета је заиста добра понуда и овог тренутка је заиста одлична понуда. Сигурно сада у овом дану можемо да обезбедимо и преко 200 радних места, с тим што доминира све што је везано за угоститељство. Људи који би радили у угоститељству могу свакако да се јаве, али има различитих послова и то не само у Београду него од Суботице до Прешева, од лакших, једноставнијих, физичких помоћних до захтевних административних, чак и у ит сектору“, објашњава Бреда Милић, из омладинске задруге „Булевар“.

Шаренолика понуда послова за омладинце – од биоскопа преко послатичарница до штампарија. И зараде различите.

„Цена сата се углавном креће од 250-300 динара нето до 350, то је оно што је негде уобичајено, и испод тих цена углавном не може да се нађе радник, Цене за дневницу изађу од 2.500- чак 5-6.000 динара“, додаје Милићева.

Тржиште рада нарочито оживи лети када и оглашивачи бележе већи број објава за посао.

„Овде свакако долази сада од априла па наредних шест месеци, долази до повећане потражње управо за сезонским пословима. Међу сезонске послове свакако да спадају послови из пољопривреде, а где још видимо повећану потражњу то су области угоститељства и грађевине. Те тако млади се најчешће запошљавају у овим летњим месецима у области угоститељства и на позицији конобара“, указује Милош Турински из „Инфостуда“.

И док би млади у конобаре, за многе не постоји толико висока дневница која би их одвела у малињак или шљивик.

„Послодавци више не питају шта кошта зато што влада јако велики дефицит за овим кадровима. Послодавци су ове године чак и подигли дневнице које су прошле године износиле око 30-35 евра, ове године те дневнице иду и преко 50 евра зависи од послодавца, али је недовољан број људи који желе да се баве овим занимањем, нарочито младих“, додаје Турински.

Статистика показује да студенти најчешће раде током три најтоплија месеца, а да одлазе чим сакупе жељени новац. Ипак, 10-15 процената оних који пронађу летњи посао, буду ангажовани за стално.