И куце воле Верков сладолед

Иако нам право лето још није стигло, и кишни дани су погодни за сладолед. Један београдски сладолеџија мисли и на љубимце па су зато и они добродошле муштерије. У необичној посластичарници у центру Београда стални клијент је куца Лео. И није једина, дестак љубимаца свакога дана свраћа у Веркову посластичарницу по своју куглу сладоледа.

„Ја сам међународни кинолошки судија још од студентских дана и идеја супруге и моја је била уствари да волимо псе, да се скупљају ту кучари и да се играмо са куцама. Апсолутно никакав комерцијални фазон није био у питању. Онда се појавио и овај Аnimal Rescue Center за који ми одвајамо динар од сваке кугле“, појашњава Верољуб Шобић, сладолеџија.

Осим што део зарађеног новца поклања за добробит животиња, овај хумани посластичар за њих припрема посебне врсте сладоледа.

„За њих правим сладолед на бази јогурта и шумске боровнице. И оно што је специфично пошто је за псе, нема белог шећера, нема сахарозе, заслађујем са јако мало фруктозе. Нертетко се дешава да се и власник одлучи да проба“, кроз осмех препричава Верко.

Верко је сладолеџија већ 31 годину. Исто толико осмишљава необичне укусе.

„Kод мене не постоји обичан сладолед, сви су необични чак и они који изгледају обично. Ово је права занатска радња, ја користим сировине искључиво, а не репроматеријал. Тако да код мене је сасвим нормално да поједете сладолед од дрењине или диње цероваче или да буде неко домаће вино или ракија шљивовица, ајвар, качкаваљ. Све што пожелите“, закључује овај сладолеџија.

Његовим сладоледима припремљеним на италијански начин ману не налазе ни власници ни љубимци, а права добитна комбинација је када се заједно расхладе. Има сталне муштерије, па тако у шали каже да се власници без куца ретко враћају.