Албарасин – најлепши мали град на свету

У шпанској покрајини Теруел сместио се живописни градић Албарасин. Према попису из 2018. године, у њему је живело 1.106 становника. Окружен је црвеним стенама, а популарна је дестинација планинара.

Магазин за путовања Conde Nast Traveler објавио је листу од 50 најлепших малих градова света. На листи су се нашли градови од Бразила, преко Канаде, Словеније до Јапана.

„Никада се нећемо уморити од посета малим градовима. Скоро да свака земља на планети има градић који је вредан пажње. Од историјских села у Јапану до пустињских оаза у Египту“, наводи се у том часопису.

Албарасин је планински град на реци Гвадалавир. Куће су необичне наранџасте боје које се одлично уклапају у стеновити пејзаж околине. Историја градића је интересантна јер се преплићу две културе у стиловима архитектуре, готске катедрале и маварске рушевине Алказара.

На листи градова који су ушли у избор нашао се и Блед у Словенији.

Како наводе у магазину за путовања Conde Nast Traveler, Блед се појавио у конкуренцији због својих двораца из 12. века, смарагдне боје воде, острвца са црквом и брежуљцима са погледом на Алпе.