Oдржана Парада поноса уз строге мере безбедности

Под слоганом „Љубав мења свет“ у Београду је одржана Парада поноса 2016 коју је обезбеђивао већи број припадника полиције и жандармерије. Манифестација протекла без инцидената. Учесници Параде поноса прошетали су од Славије до Трга републике, где се концертом манифестација званично завршила.

Током проласка центром града, учеснике Прајда су поздрављали поједини грађани са балкона.

Међутим, било је и другачијих порука, па је млађи мушкарац са прозора зграде у близини Палате Албанија махао српском заставом, а испод прозора спустио транспарент на којем је писало „Рекриминализација содоме“.

Почетак шетње прогласила је кума Прајда Мирјана Карановић, која је рекла да свако нађе начин да се ослободи страха и ослободи свој простор слободе.

На Паради поноса учествовали су и народни посланици, бивши и садашњи министри, као и градоначелник Београда.

Ту су били и страни амбасадори у Србији – шеф делегације ЕУ Мајкл Давенпорт, амбасадори САД, Немачке и Италије, Кајл Скот, Аксел Дитман, Ђузепе Манцо, те шеф Делегације УНХЦР Фридрих Шодер, као и посланица у Европском парламенту Тања Фајон.

Прва Парада поноса организована је 2001. године, када је учеснике пребила група хулигана и присталица десничарских организација, а од тада до данас из безбедносних разлога надлежни су је отказивали три пута – 2011, 2012. и 2013. године.

Парада поноса је планирана 2004. године, али су је организатори отказали након мартовских немира на Косову и Метохији и паљења џамија у Нишу и Београду.

Наредна је била заказана 2009. године, али је отказана, јер организатори нису желели да прихвате препоруке МУП-а да се манифестација одржи на другој, безбеднијој локацији.

Парада поноса одржана је 2010, 2014. и 2015. године.