Француска забранила пластичне чаше

Власти у Француској забраниле су употребу пластичног посуђа попут чаша и прибора за јело. Мером која је део „зелене иницијативе“ и која ступа на снагу 2020. године започета је кампања за борбу против климатских промена.

Медији у Француској пишу да је забрану предложила странка Europe Ecologie-Greens Party, а да су је француски законодавци усвојили да би се смањила потрошња енергије и количина отпада које повећавају ниво загађења.

Док су еколошке организације с одушевљењем дочекале нови закон, други тврде да ће забрана повредити потрошаче и да нове мере крше правила Европске уније о слободном кретању робе.

Један од највећих заговорника тог приступа је „Pack2Go Europe“, организација са седиштем у Бриселу која представља европске произвођаче амбалаже.

„Позивамо Европску комисију да поступи исправно и предузме све правне кораке против Француске због повреде европског права“, рекао је секретар „Pack2Go Europe“, Имон Бејтс.

Француска је произвођачима дала времена до 2020. године да сав пластични прибор за јело произведу од материјала биолошког порекла који може да се распадне. Та држава је већ забранила употребу пластичних кеса, што је мера примењена и у неким другим земљама.