Фестивал младих музичара у Београду

Трећи фестивал младих талената „Артлинк“, под мотом „Загрли музику“, окупиће од 1. до 16. октобра у Београду 200 музичара на девет концерата.

На отварању у Коларчевој задужбини наступиће пољска виолинисткиња, 31-годишња Агата Шимчевска, са Симфонијским оркестром РТС-а којим ће дириговати млади словачки диригент Лукаш Похунек.

Шимчевска је својевремено била добитница прве, а потом и награде публике, као и златне медаље на 13. Међународном виолинском такмичењу „Хенрик Вијењавски“ у Познану. Дебитовала је у чувеном „Вигмор холу“ што јој је донело позив да наступа са Лондонским симфонијским оркестром.

Наступала је и под управом Кристофа Пендерецког и Сеиђи Озаве, са виолинистима Максимом Венгеровим и Гидоном Кремером и са пијанисткињом Мартом Аргерич.

Француског кларинетисту, 22-годишњег Рафаела Севера, публика ће слушати у трију са челистом Вуком Оваскаиненом и пијанистом Укијем Оваскаиненом.

Север је са 14 година примљен на париски Високи национални конзерваторијум за музику, где је пре три године магистрирао.

„Артлинк“ фестивал ће представити и челисту Иштвана Вардаија из Мађарске, а најављена је и камерата „Јаначек“ из Чешке. Ту су и тубисти из Аустрије Мануел Мејер и Јакоб Венигвајзер и пијанисткиња Алиса Бешевић Буслехнер.

Концерт мајстор Павел Долежал из Чешке наступиће са „Артлинк“ младим виртуозима, камерним ансамблом, који је део циклуса за младе таленте под именом „Артлинк – Сосијете Женерал“.

Камерни ансамбл „Љубица Марић“, који ове сезоне обележава 10 година постојања, концертом ће затворити фестивал, уз челисте Вардаија и Пејчића, 16. октобра у Сали Београдске филхармоније.

Улазнице за фестивал „Артлинк“ већ су у продаји на продајним местима „Евентима“ и на благајни Коларчеве задужбине. 

У продаји је и ограничен број пакета улазница по промотивној цени од 1.000 динара.