Одговор је циљ

„Годинама слушам да се млади не питају ништа, да су само патетични изговори за свакакве неуспехе, да се за њима кука кад одлазе из земље у којој немају никакву перспективу“

Новинарка Сузана Трнинић, такође, некадашњи студент Факултета политичких наука, говорила је за Журналист о новој емисији „Одговор“ која је на „Првој Српској Телевизији“ почела да се емитује 21. јануара 2018. године, а чији је она уредник.

Заједно са гашењем телевизије „B92“ угасила се и емисија „Кажипрст“ коју сте Ви водили, најпре као самосталну емисију, а затим у склопу Вести. Будући да је извршено ребрендирање телевизије „B92“ у „О2 ТВ“, колико је било простора да се у новом окружењу настави традиција старе емисије?

Старих лица нема на новом бренду, то је одлука куће, није везана само за мене, већ и за остале колеге који су били „лица“ некадашњег „B92“ бренда.

За разлику од „Кажипрста“ где су у центру пажње биле политичке теме, нова емисија ће се освртати на грађане и њихове проблеме. Шта је био „окидач“ који Вас је подстакао да креирате нову емисију која у свој фокус ставља грађане а не политику?

Окидач је 20 година у политичком новинарству после којих се осећате као неко ко је изгубио две деценије свог живота улудо. Кад погледам како и где живимо, видим да ништа нисам успела да урадим од свих оних мојих планова да желим да мењам свет. Свет можда и иде даље, Србија стално уназад. Не дижем руке од политичких тема, само желим да о свим темама важним за ово друштво разговарам са онима који су компетентни да дају суд и одговоре. Нека то буде покушај да исправљам грешке у приступу. Можда нам стварно тако буде боље, бар у смислу да смо почели да разговарамо о тешким темама, а не оптужујемо се да смо због тога државни непријатељи.

Колико је промена концепта емисије зависила од преласка на другу телевизију?

Мени је дата могућност да осмислим концепт какав желим. Ја сам то урадила, концепт је прошао и ево, радимо. Кажем у множини јер не радим сама, ту су сада и Ваше колеге са ФПН, па ћемо видети можемо ли да постигнемо више кад се удруже искуство и младост.

Концепт емисије „Одговор“ се истиче баш по томе што су студенти Факултета политичких наука у улози новинара и постављају питања саговорницима. Које предности доноси емисији учешће студената?

Годинама слушам да се млади не питају ништа, да су само патетични изговори за свакакве неуспехе, да се за њима кука кад одлазе из земље у којој немају никакву перспективу. Па хајде да то променимо. За почетак, мени прија њихова енергија, а колико ја њима пријам као уредница, не смем ни да судим, питајте њих.

Због чега сте се одлучили да своју улогу у „Одговору“ поделите са студентима ФПН-а?

Као бивша студенткиња ФПН нисам ту имала никаквих дилема. Извините, а кога другог да зовем?

Важите за новинарку која инсистира на одговорима и неуморно трага за истином, постављали сте питања која се нису могла чути нигде у етру. Планирате ли да наставите у том маниру и када су проблеми грађана у питању?

А како другачије?

Који је главни циљ емисије „Одговор“?

Одговор је циљ. Тражићемо га по сваку цену. Какав год да буде желим да верујем да ће помоћи овом друштву да изађе из мемле у којој је, отргне се из анестезије глупости којој се предао и пусти људе да мисле својом главом. То је посао медија и обавеза слободних људи.