Непристојно одевање као општи тренд на телевизији

Телевизија може бити веома штетна ако се поверује у њену ,,едукативну” функцију

,,Ова водитељка је баш добра риба“, ,,како добре ноге има“, чести су коментари на Јутуб каналима комерцијалних телевизија, али и Јавног сервиса.

Сваког дана на телевизији затичемо исти призор. Водитељке било да се ради о озбиљним или пак неозбиљним емисијама некако воле да своје хаљине и гардеробу што више скрате и сузе. Понекад се питамо да ли постоје уопште стилисти и шта је њихов посао уствари?

Учили су нас да телевизија има строго образовну функцију, да је најпопуларнији медиј преко кога се информишемо. Међутим, постаје нам нејасно зашто онда сви обраћају пажњу на изглед водитељки, а не на то да ли оне нешто корисно говоре? Српске телевизије преплавило је море лепих жена, али последњих година не појављују се само лепе жене већ разголићене жене. Овај придев свакако није додат тек онако. Старији обично добаце „Срам је било, опет се скинула“, док нешто млађа популација има само речи хвале. Завладало је потпуно незаинтересовање за овакве теме. Људи који би можда и могли да преузму иницијативу једногласно кажу „мислим да не треба увести кодекс облачења“.

Занимљиво је и то да у Србији већ постоји у Кодексу о понашању емитера један члан у тексту који се управо односи на пристојност одевања. Сличне одредбе постоје и у другим правилницима, али се очито не поштују. Са политичке тачке гледишта код нас влада апслоутни либерализам. Свако има слободу да се облачи, односно свлачи баш онолико колико жели. У свету на пример влада нешто другачија слика. На BBC-u и CNN-u водитељима је забрањено да носе било какву слободнију гардеробу.

Сматрам да је слика веома важна и да све што чини слику треба да изгледа лепо у нашим очима. Међутим да ли деци треба затварати очи сваког пута када се на телевизији Пинк  појави нека првокативно обучена водитељка. Кодекс облачења није решење за овај проблем. За решење је потребно само мало свести водитеља да ако извештавају о земљотресу, дневним догађајима, буду прикладно одевени у складу са ситуацијом. Правилан избор гардеробе био би пристојнији за публику која је иоле критична на овакву тему.