Зарада као повод за одлазак студената у Америку

Све је више студената из Србије који се опредељују за рад у Америци, путем различитих програма запошљавања. Поред усавршавања енглеског језика, као и стицања искуства и знања, студенти се најчешће одлучују на овај корак ради зараде, која се креће од осам до дванаест долара по сату рада, док се прековремени рад плаћа и више. 

Студенти широм Србије уместо рада преко студентских задругам, који је, како кажу, слабо плаћен, радо одлазе у Америку, иако за овај програм морају да издвоје и до две хиљаде евра. 
Дарко Благојевић, студент Техничког факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину, каже да је преко агенције добио посао у продавници бицикала, али да је поред тог посла радио и други, у пицерији који је сам пронашао. Такође је, како каже, упознао много људи и обишао многа занимљива места. 

Са друге стране, студентима се неретко дешавају и нелагодности, што и поврђује Мирослав Вукмиров, студент Факултета за спорт и туризам „Тимс“ у Новом Саду. 
Он је радио као спасилац и велики проблем му је представљало радно време. Плата му није била редовно исплаћивана, што, како тврди, донекле има везе са агенцијом и послодавцем. Упркос лошем искуству, његов савет другим студентима био би да иду на рад у Америку, јер је велико животно искуство. 

Програми запошљавања су популарни последњих неколико година. Годишње оде око сто педесет хиљада студената, а сваке године се ова бројка повећава. Најпопуларнији програм нуди одлазак у Америку на пет месеци. Четири месеца се ради, а један месец се проводи у обиласку земље. 

Право на учешће имају искључиво студенти који редовно полажу испите и који имају између осамнаест и тридесет година, који поседују основно знање енглеског језика, који су здравствено осигурани за време трајања програма. Учесници би, такође, требало да поседују одређене особине попут комуникативности, толеранције, флексибилности и савесности. 
Директорка „Караван травела“ Мирјана Адамовић, агенције која се бави посредовањем при запошљавању студената, каже да је све више заинтересованих студената који одлазе у Америку да раде. Она каже да сви студенти и постдипломци до двадесет осам година могу да учествују у такозваном програму сезонског рада. Сви трошкови, од авионских карата до проналаска послодавца, коштају око две хиљаде евра, а то студенти морају сами да плате. Адамовићева додаје да се углавном сви врате задовољни зарадом. 
Према њеним речима, студенти су највише заинтересовани да посете Источну обалу, а најтраженија занимања су конобар, трговац и кувар. 

Учесници ових програма обављају разне сезонске послове у туристичким центрима, ако што су забавни и национални паркови, одмаралишта, хотели, ресторани и продавнице широм САД.