Највећи мангуп НБА лиге

Био је бескућник, дилер, алкохоличар, женскарош, али и петоструки шампион најбоље кошаркашке лиге на свету. Све то и још много тога је Денис Родман.


Денис Родман је рођен у Трентону , 13. маја 1961. Изабран је као 27. пик у другој рунди драфта 1986. Он је можда најбољи играч икад изабран у другој рунди. Родман је један од најдоминантнијих скакача свих времена, петоструки НБА шампион, члан куће славних и свакако један од најконтроверзнијих играча који су икад виђени.

Родман је одрастао у нестабилној породици, отац је оставио његову мајку са њим и његове две сестре. После растанка са мужем, Денисова мајка се са децом преселила у Далас, где је радила четири посла како би их прехранила. У тим годинама Денис је био изгубљен случај, живео је у лошем делу града и дружио се са пропалицама старијим од њега.

У средњој школи се чинило да нема никаквог потенцијала за кошарку, није био довољно висок. Што се тиче кошарке тренери га нису примећивали, а школа га како и сам каже никад није занимала. Чинило се да неће успети. Одједном у двадесетој години Родман је нарастао преко двадесет центиметара. И даље он је био само баскеташ, кошарку на два обруча никад није играо.

Сестра му је средила да игра на вишој школи, али је издржао само један семестар. Слично као Џими Батлер и Родман је избачен из куће. Спавао је где је стигао, и једно време живео као бескућник. Радио је као домар на аеродрому у Даласу али је ухапшен због крађе накита.

Лон Реисман је човек за кога се може рећи да је кошаркашки направио Дениса Родмана. У Родмана нико није веровао сем њега. Одвео га је на колеџ Оклахома Стејт, где су црнце третирали као робове, али Родман није имао другог избора. Био је јако усамљен тамо, једини пријатељ којег је имао био је тринаестогодишњи дечак код ког се касније преселио. Пошто је живео на фарми, чистио је шталу, музао краве, возио трактор, узгајао поврће…То се не уклапа у некога ко је одрастао у најмрачнијим улицама Даласа где је био стално окружен дрогом и оружјем.

Био је скочан и брз али веома мршав. Kонкуренција коју је имао на колеџу је била јако танка те је Родман бележио 26 поена и 16 скокова у просеку. То је било довољно да буде изабран на драфру од стране Детроит Пистонса.

Одлично се уклопио у Детроит Пистонсе, екипи састављеној од “Лоших момака” само је фалио неко као Родман. Слободно се може рећи да је Детроит тих година играо са највећом енергијом од свих тимова у НБА лиги. Већ прве сезоне Родман је бележио 6,5 поена и 4,7 скока у просеку. Већ у његовој првој сезони играли су финале источне конференције али су ту елиминисани од Бостона.

Наредне сезоне (1987/88 ) Родман је поправио своју статистику бележивши 11,6 поена и 8,7 скокова по мечу. То је била сезона у којој су “Лоши момци” играли финале НБА лиге, али су ту поражени од стране Меџика Џонсона и Лос Анђелес Лејкерса.

Следећа сезона била је нестварна за Родмана и Детроит. То је била сезона у коме је Денис нагло напредовао, проводио се сваки дан вежбајћи по неколико сати у теретани, после чега је ишао у дворану да јос тренира. Те сезоне Родман је по први пут изабран у најбољу одбрамбену петорку лиге. Те сезоне Детроит је побеђивао све редом, лагано су се провукли до финала а у финалу су још лакше победили Лејкерсе са 4-0 у серији и освојили НБА титулу. У трећој утакмици НБА финала Родман је забележио 19 скокова и одрадио много посла у одбрани који се не може измерити статистиком.

После две сезоне у Сан Антонију, Родман се сукобио са управом па је повредио раме у несрећи коју је доживео на мотору. Због свега тога Родман је те сезоне пропустио много утакмица па је трејдован у Чикаго Булсе.

Од како је дошао у Чикаго долазе и златна времена “Бикова”. Екипа коју је чинила велика тројка Џордан, Пипен и Родман осваја три НБА титуле за редом! Многи су мислили да довођење Родмана у Чикаго није добра одлука због његовог понашања.

Ипак, Фил Џексон је као и увек знао шта ради и то се испоставило као најбољи могући потез.

Родманово “лудило” је по неким била глума, и можда се Родман представљао особом каква заправо није. На окупљању Чикаго Булса где су се гледали снимци и смишљала тактика против противника Родман никад није присуствовао, али је ипак од Фила Џексона на само тражио снимке да погледа и молио га да никоме не каже да и њега то занима.

Још као играч је много пио, вечери је проводио у друштву стриптизета и проститутки купајући се у алкохолу. Скоро да није ни спавао, свега неколико сати дневно. Али опет и кад тако мамуран дође на утакмицу то се није примећивало. Једноставно је био толико спреман да је могао све да издржи.

Један од најбољих скакача свих времена, није био превише висок за своју позицију, било је доста скочнијих од њега али опет он их је оставио све иза себе. Оно што је он имао то је био осећај за скок какав можда до сад још није виђен у НБА лиги. Један од најбизарнијих НБА играча икад, истетовиран, офарбан увек спреман на тучу и увек енергичан. Енергија са којом је играо Родман ретко се виђа, за сваку лопту се борио као да она може одлучити меч и није му био проблем да се баци за њу без обзира какав ће ударац доживети приликом пада.

Kака се сад осврнемо на достигнућа Дениса Родмана можемо видети свашта:

  • • Пет пута НБА шампион (1989, 1990, 1996–1998)
  • • Два пута НБА Ол-Стар (1990, 1992)
  • • Два пута НБА Трећи тим лиге (1992, 1995)
  • • Два пута НБА Одбрамбени играч године (1990, 1991)
  • • Седам пута  Одбрамбени тим лиге (1989–1993, 1995,1996)
  • • Одбрамбени други тим лиге (1994)
  • • Седам пута НБА играч са највише скокова у сезони (1992–1998)

Бројеви не лажу, из овога можемо закључити да је баш он један од најбољих скакача и одбрамбених играча икад, и да је са разлогом његов дрес повучен од стране Детроит Пистонса и да је са разлогом примљен у кошаркашку кућу славних.