Да ли су Немањићи заиста толико лоши?

Завршено је емитовање прве сезоне најскупље српске серије икад „Немањићи – рађање краљевине“. Серија која нас је увела у Нову годину, судећи по коментарима са друштвених мрежа није испунила очекивања. Након серија „Убице мог оца“ и „Сенке над Балканом“ које померају границе наше продукције, публика је и од дуго најављиваних „Немањића“ очекивала спектакл.

Ова серија почетком године постала је дословце тема број један у Србији, нажалост више у негативном контексту. У нашим медијима, најављена као српска верзија „Игре престола“ већ након пилот епизоде доживела је оштре критике. Оно што је у тој првој епизоди спорно поред неубедљиве глуме, позоришних дијалога без историјске аутентичности,  и тог „дорћолског“ акцента о ком се толико писало по штампи, јесу ситни  детаљи као када Стефан Немања удара по леђима византијског цара јер се загрцнуо, што је због хијерархије било незамисливо. Додуше то је једна од ситнијих грешака, у наставку серије било је оних много већих, због којих се чинило да су аутори избегавали часове историје у школи.

Након прве епизоде, сценариста серије, Гордан Михић прокоментарисао је да не треба судити на основу једне епизоде, већ да треба одгледати свих дванаест, али ни после свих дванаест утисак није много бољи. Оно што је за похвалу је костимографија као и историјска прича због које треба гледати серију. Учење историје на неуобичајен начин, многима може помоћи да лакше схвате ко је ко у најзначајнијој династији у нашој историји.

Очигледно је да су „Немањићи“ могли да буду боље одрађени, али такође дефинитивно нису најгора серија која је појавила на нашим просторима. Чудно је како просечном гледаоцу оволико смета једна серија, јер просечан Србин није Тарантино, него Радош Бајић. Мало је парадоксално да се једна историјска серија оволико критикује док „Село гори а баба се чеља“ обара рекорде гледаности..

Упркос свим критикама, најављена је и друга сезона. Ако аутори спознају све своје грешке и ако их коригују у складу са критикама, наредна сезона само може поправити целокупан утисак о серији. То свакако не би био први пут да нека серија после благог старта крене узлазном путањом и доживи велики успех. Била би штета да се толико значајна прича за нашу историју заврши на овакав начин.