Награда „Ружица Сокић“ припала Калини Ковачевић

Престижна награда „Ружица Сокић“ која се додељује за најбољу улогу у сезони, установљена 2014. у знак сећања на нашу легендарну филмску и позоришну глумицу, ове године припала је Kалини Kовачевић.

Она је ово признање, како је објавило Народно позориште у Београду, добила за глумачко умеће остварено у две представе у продукцији ове куће – за улогу Јулије Kавран у драми „Године врана“, у режији Синише Kовачевића, и Елен, у позоришној верзији култног Толстојевог романа „Рат и мир“, у режији Бориса Лијешевића.

Kалина Kовачевић изабрана је већином гласова више од двадесет угледних личности из света театра и филма, које су чланови Фондације „Ружица Сокић” позвали да предложе уметнике или студенте позоришне, филмске и других сродних уметности за признање за улогу остварену у сезони 2021/ 2022.

Прва лауреаткиња ове награде била је Нада Шаргин, а у протеклих пет година награђене су и Јована Гавриловић (чланица Атељеа 212), Милица Гојковић (Југословенско драмско позориште), и Јована Стојиљковић (Атеље 212).

Kалини Kовачевић награда ће свечано бити уручена 14. децембра, на дан рођења Ружице Сокић (преминула је 19. децембра 2013.), у Атељеу 212, кући у којој је провела свој ради век, и остварила антологијске улоге које су обележиле овдашње позориште.