Музеј чоколаде – најслађе место у Београду

Србија је једна од земаља у којој је чоколада многима омиљена посластица, док је кондиторска индустрија једна од најснажнијих грана привреде. Посао и љубав спојио је један Београђанин који је отворио Музеј чоколаде. За Журналист Ненад Радуловић објашњава како је дошао на идеју да отвори ово необично место и то само месец дана пре него што је коронавирус стигао у Србију.

„Идеје је била прво пословна. А као друго ја много волим наш град и нисам хтео да ни по чему заостаје за светским метрополама. Зашто наш лепи Београд не би имао оно што имају Брисел, Цирих, Загреб, Истанбул, Барселона?“, напомиње оснивач Музеја чоколаде, Ненад Радуловић.

Упркос корони, слатки Музеј је успео да опстане. Иако је тешком муком успео да преживи и корону и карантине, ово место је заживело у Београду. Месечно га посети око 5.000 туриста.

„Посетиоци су нам буквално сви, имамо госте из региона, имамо госте из Индије. Мислим да не постоји земља из које нама нису били гости. Наравно домаћи наши гости су у највећем броју, из региона баш пуно долазе из Македоније, БиЏ, из Црне горе… Има и странаца, публика нам је широка, од година идемо од 2-3 године до 90 година.“, каже Ненад.

Посетиоци могу да прошетају кроз прашуму, дегустирају чоколаду, чују како је она настала или једноставно савладају рецепте и покушају да направе свој дезерт.

„Гости су одушевљени, а оно што је нама највећи комплимент је да се нама деца враћају по 3-4 пута у наш музеј.“, истиче Ненад.

У Музеју се налазе експонати стари и више од 100 година. Многи од њих стигли су из Јужне Америке док је поставка прављена и захваљујући материјалима из Србије.

Музеј чоколаде има 5 просторија а у једној од њих сметиле су се кутије и омоти свих чоколада које су икада биле у продаји како у некадашњој Југославији, тако и у данашњој Србији.

„Имамо кутије фабрике Шонда, прве српске фабрике чоколаде, мало људи зна да је пионир Суботица некада био Руф, јеврејска породица која је јако давно почела да се бави чоколадом“, указује овај љубитељ чоколаде.

Занима посетиоце историја чоколаде, али ипак нестрпљиво ишчекују моменат дегустације или да пробају да направе свој слаткиш.

„Највише их занима то, да направе своју чоколаду у нашој радионици, добију куварску капу, кецељу, и стварно праве своју чоколаду јер тако се прави чоколада. Покажемо им процес цео, на крају дају укус који желе, да ли је то лешник, љута паприка, имамо преко 20 додатака који могу да ставе, после је охладимо, ставимо у кесу и сваки гост је носи са собом“, закључује Радуловић.

Протеклог лета су, како каже Ненад, изненађени бројем гостију који посећују Музеј. Показало се да туристи лети не траже само да се расхладе већ им добро дође и да се засладе. Музеј чоколаде право је место то. А зими, топла чоколада никако не може да шкоди.