Бенксијеви графити и у Украјини

Неколико дана након што су у украјинском граду Бородјанки осванули први графити, планетарно познати улични уметник Бенкси потврдио је да је урадио серију од седам графита у Украјини.

Бенкси је потврдио вест за „Арт њузпејпр“, након што се у украјинском граду Бородјанки, који се налази око 70 километара северозападно од Кијева, појавио низ графита за које се претпостављало да су његови. Остали радови се налазе у Кијеву и другим градовима у том региону.

Прво идентификовано уметничко дело, које је постало вирално током викенда, приказује гимнастичарку како балансира на гомили рушевина на зиду зграде оштећене гранатама.

Други графит приказује малог дечака у кимону, који обара одраслог човека на леђа. Неки су ту слику повезали са руским председником Владимиром Путином, коме је Светски таеквондо савез  ове године одузео почасни црни појас, иако Бенкси није јавно коментарисао слику и њено значење.

Остали графити приказују двоје деце која користе металну препреку као клацкалицу и жену са увијачима за косу и гас маском која држи апарат за гашење пожара.

Бородјанка је била посебно тешко погођена руским ваздушним нападима и гранатирањем у првим данима инвазије на Украјину, при чему су многе зграде претворене у гомиле рушевина.

У Бородјанки је пре рата живело 13.000 људи, али је већина побегла након руске инвазије. Оно што је остало од града тада су заузеле руске снаге, 28. фебруара. Град се вратио под украјинску контролу 1. априла.

То је уједно и прва серија Бенксијевих графита која се појавила од прошлог лета када је овај уметник оставио свој препознатљиви траг на више локација у британским приморским градовима.