Музика која је постала историја

Њена музика је обележила годину за нама, али је и пре тога постала један од симбола двадесет првог века. Без промотивних кампања и вишемесечних ангажовања на друштвеним мрежама, Адел је успела да само једном песмом најави албум који је 2015. године оборио све рекорде и тако ушао у историју. Стручњаци су предвиђали да ће њен албум „25“ током прве недеље бити продат у милион примерака, али су очекивања премашена када је на крају те недеље тај број прешао 3 милиона, а наредне две растао за још по милион. Певачица је најавила велику турнеју за пролеће 2016, што значи да албум „25“ неће бити ништа мање слушан и наредне године.

Било је потребно скоро шеснаест година да неко престигне успех групе ‘N Sync која је 2000. током прве недеље продала 2.42 милиона примерака албума „No strings attached“. Судећи по досадашњим Аделиним албумима, успех „25“ није био неочекиван. Међутим, у време када је музика у највећој мери оријентисана на дигиталну сферу, податак да је сам албум продат у толиким примерцима представља изненађење. Тржиште је претрпело велике промене  последњих петнаест година, а посебно је значајна промена начина на који се музика дистрибуира. Следећи пример певачице Тејлор Свифт, иначе прошлогодишње рекордерке за број продатих албума, Адел није желела да песме са албума „25“ постави на дигиталне музичке сервисе попут iTunes-а и Spotify-а. Једино је песма „Hello“ била доступна на овим сервисима, па је број продатих албума делимично и последица немогућности да се до њега дође директно преко интернета.

 Адел је у много чему успела оно што готово нико није ни претпостаљао. Коментари људи у редовима за „25“ су најчешће били да је то први албум који купују након много година, док су поједини читаве своје уштеђевине одредили баш за ту сврху. Постала је феномен чију музику слушају све генерације. Један део њеног успеха лежи у чињеници да се у поређењу са осталим певачима истог жанра издваја по томе што не следи наметнут образац и што се не труди да звучи као остали. Њена музика је у данашње време јединствена. Можда зато што је глас школовала инспирисана уметницима попут Еле Фицџералд и Ната Кинга Кола, па тако и њена музика често има дух некадашњих времена, подсећа на прошлост.

Да је одлучила да „25“ објави раније, албум би био у конкуренцији за Греми награду 2016. године. Међутим, певачица је изјавила да је албум објављен када је она била спремна за то, и да пре свега тежи квалитету музике, а не наградама. Тај циљ заправо представља и кључ аутентичности коју сваки њен албум поседује. Музички критичари су сагласни да ће проћи још много времена док неко не успе да надмаши Аделин овогодишњи успех.