Млади морају да се боре

Студентима политичких наука познат као правичан, духовит и приступачан професор, познат као ,,жива легенда“. Велика посећеност на предавањима кажу да је због професоровог неубичајног приступа градиву. Поред сувопарне теорије професор ће се присећати прича из младости, на романтичарско песнички начин представити мушко женске односе, а громогласни смех и аплаузи међу студентима су неизоставни. Јавности је Чедомир Чупић познат као борац против корупције и као професор доктор социолог и антрополог, професор на Факултету политичких наука и Економском у Београду и ванредни професор на факултетима у Подгорици и Бањалуци. Можете га видети у јавном превозу, трамваја седмице како долази на посао. У свом кабинету, у једноставном сивом сакоу, професор са осмехом говори о свом детињству, породици, студенским данима и вредностима које данас ишчезавају.
Школа је била место веселости и радости

,, Рођен сам у Сивцу, у Војводини. У Основној школи наставници су имали велики ауторитет. А њихове професије су биле пристојно плаћене. Учитељице су могле да приуште боље облачење и представљале су узор женама. Школа је била место веселости и радости. То је данас нестало, што је трагично за наше генерације.“ На лицу се могла видети меланхолија док се професор присећао школе. Намештајући наочаре, тужног погледа, присећао се детињства. ,, Одрастао саму кући чиновника, у скромној и строгој породици. Можда сам имао више погодности од остале деце, али разлика између нас није било. Моји родитељи су имали утицаја на моје здраво детињство, који никада нису били насилни“. Уз широки осмех професор је рекао да су се проблеми у породици решавали искључиво речима а да је отац наглашавао да се деца не смеју ударати по глави, јер је глава за човека светиња.

Усађене вредности у гимназији

,, Дошао сам из мањег места у Сомборску гимназију. Наставници из тог68688 448121458570103 794220138 n периода су ми и даље у мислима. Сећам се професорке латинског, погрбљена, строга, скромна и јако паметна жена. Чак је и данас сањам. Пита ме наставке треће деклинације. Избезумљен се будим и говорим себи, какав сам ја доктор наука, професор на универзитету а нисам положио латински. Нама су ти људи у подсвести. Смисао вредности су остали дубоко у нама. “ Са сјајем у очима говорио је да су професори држали до своје професије И да је њихова строгост и правичност утицала на њих. Нису правили разлике међу њима, нису им знали ни имена, без обзира што је било међу њима деце, чији су родитељи били партијски функционери који су имали моћ да распусте гимназију.

Борба против корупције

Чедомир Чупић је био члан Савета за борбу против корупције Владе Републике Србије од 2001. до 2003.године, председник Одбора Агенције за борбу против корупције Републике Србије од 2009. године, а члан тог тела до 2013. године. Пре доласка на Факултет политичких наука радио је од 1972. до 1981. године као новинар и уредник у редакцији Образовног програма Првог програма Радио Београда. Као новинар писао је за штампане медије у СФРЈ. Био је шеф је Департмана за новинарство и комуникологију на Факултету политичких наука. ,, Пружао сам отпор када су хтели да наруше моју професију новинара, имао сам цехове али сам стицао углед. Сваки облик послушништва, додворавања може донети тренутну корист али не дугорочно. Тада постајете заробљеник’’, без прекида је образлагао Чедомир Чупић и наставио. ,,Препоручујем младима да се боре И да не ћуте ако имају аргументе.“ И заиста, професор никада није ћутао и увек је био на страни правде. ,, У оно време су ми нудили стан ако напишем текст против професора Филолошког факултета. Иако бих добио стан, био сам одлучан да истрајем у истини и аргументовано сам образложио зашто не желим то да урадим и да је то нарушавање мог позива“, присећао се дана када је био уредник и новинар.

Правда за професора!

,, Чуо сам описе студената да су ме посматрали као правичног, строгог, духовитох професора али да никада нисам губио меру, већ да сам у духовитости знао да будем асоцијативан. Рекли су ми да је отворена facebook страна на којој ми студенти дају подршку на чему им захваљујем“, озбиљним тоном је говорио. Подсећамо на медијску хајку 2013.год., где је наводно био оптужена за сексуално узнемиравање студенкиња. Велики број прошлих и садашњих студената се огласило и стало у професорову одбарану, наводећи да се његово поштење и праведност не сме доводити у питање.
Погледао је на сат и рекао је да касни на предавање али да због очекивања студената мора да иде како не би били разочарани његовим одсуством. Напустио је светао кабинет, препун књига.