Картице за студентску мензу све чешћи предмет трговине

Последњих година студенти су започели илегалан бизнис. Размена, куповина или продаја студентских картица за мензу је јавна ствар. Уколико желите да купите једну, понуду можете наћи лако. Скоро свима је познато да постоји страница на facebook-у, где можете набавити своју картицу. Међутим, у близини студентских домова, понуде се налазе на бандерама, дрвећу, вратима, ходницима… Овај тип размене је забрањен, али како кажу студент ретко када санкционисан.
Буџетски студент медицине М.Ј., каже да има стан и свој план исхране и да му картица није потребна: ,, Мени картица за мензу није потребна. Али је извадим и платим све трошкове, а затим је продам по скупљој цени. По мојој процени, четвртина студената купује на тај начин. Цена се креће око 100 евра.“ Говори да је користе запослени, апсолвенти па чак и млади који не студирају. Наглашава да скоро нико не проверава и да се често дешава да девојка уступи дечку картицу или обрнуто.
Сва три оброка у мензи коштају 170 динара за буџетске студенте, што је јефтиније него када би студенти сами куповали храну. Мензу могу да користе и самофинансирајући студенти али по знатно вишој цени. Постоји четрнаест београдских ресторана, у којима је картица валидна. Једни кажу да им исхрана у мензи одговара јер су потпунији оброци, постоји предјело, ручак и дезерт. Другима не одговара, због чекања редова, гужве и губљења времена.
Апсолвент на Економском факултету М.Б. , говори да нема више право на њу : ,, Купила сам је од колегенице са друге године. Понудила ми је за 150 евра и ја сам пристала. Углавном се не проверавају по мензама, тако да могу да је користим. “ Каже да се не плаши да ће бити откривена. Такође, наглашава да касирка када скида оброк, због велике гужве, не гледа слику, већ само да ли је оброк уплаћен.
На сајту www.sc.rs (Студентски центар Београд) је објављено да уколико картица буде злоупотребљена долази до њеног трајног, односно привременог одузимања и да је обавезно показивање службеним лицима уколико затраже.
У краткој анкети која је обављена у Студентском граду, није постојао студент који није знао за ову врсту претпродаје. Занимљиво је да се у мензама у којима се увела контрола, бројност у реду за оброк драстично смањила. Питање је да ли ће постојати гужве у мензама уколико почне строго санкционисање ове малверзације.