Љубав у Паризу

Град светлости, уметности, моде, Париз се сматра најлепшим градом на свету. Неизоставна понуда у свим агенцијама и годишњим добима. Најпосећенија туристичка дестинација, коју посети преко педесет милиона туриста годишње, нарочито у пролеће и лети, па се припремите за велике гужве ако путујете у том периоду. Сваки пут када се говори о месту које очарава слатким укусима и романтичном атмосфером, као да позива заљубљене из целога света, Париз се увек нађе у центру пажње. Од величанственог Ајфеловог торња и тајанственог Музеја Лувр, преко неодољивог мириса француских кулинарских специјалитета, нарочито посластица, које опијају сва чула, до шетње ,,руку под руку” мостовима Сене уз посматрање заласка сунца, он заиста инспирише. Није ни чудно што је велики број уметника из разних крајева света инспирацију тражио управо у овде.

Париз је главни град Француске и највећи град у земљи, са преко једанаест милиона становника. Налази на реци Сени на северу Француске и најразвијенији је пословни и културни центар Француске већ вековима. Подељен на двадесет округа (arrondissements) који су распоређени у кретања казаљке на сату, почевши од центра града. Сваки округ је дом великом броју историјских објеката и дивних места као што су дивно уређени паркови, савршено рестауриране историјске палате или разноврстан избор ресторана и места за куповину.
parizСимбол града је величанствена Ајфелова кула. Поносно заузима прво место на свим листама са најлепшим светским грађевинама. Конструисао ју је архитекта Густав Ајфел (Gustave Eiffel), давне 1889. поводом Светске изложбе. Иако су је у почетку сматрали пролазном ствари која ће послужити сврси и бити уништена. Парижани су се чак изјаснили о њој као о руглу њиховог града.
Уколико желите да се попнете на врх и да баците поглед на град, можда ћете провести сате чекајући у реду са мноштвом људи из читавог света. Али чекање вреди. Ноћна панорама града изгледа као да је све грађено плански И складно. Изнад паришких кровова можете попити чашу шампањца, кафу или пробати неки од чувених француских специјалитета као што су Croque Monsieur или Quiche Lorraine. Неки ће рећи да је Ајфелова кула само једна обична метална конструкција, али она је заправо много више од тога. Она у себи носи душу Париза. У њеној близини ће вас пресрети атиафричке избеглице, продавци сувенира које је напросто тешко уљудно одбити а једини начин да их избегнете је одлазак на следећу локацију.
pariz3 1374846018

Следеће одредиште је Тријумфална капија. Изградио ју је Наполеон у част победе своје војске. Можете се попети на врх, спиралним степеницама И погледати околне булеваре. Са тог места звездасто се шири дванаест булевара и кружни ток који окружује Капију. Свуда је неописива гужва. Од јурњаве аута и непрестаног трубљења свирена, не можете чути чак ни своје мисли. Даље настављамо једном од најпознатијих и најширих авенија, Јелисејским пољима (франц.Champs Elysees ). Широка улица, пуна ужурбаног народа и скупих продавница, хотела, страних амбасада, указује на њихову политичку и господарску моћ . Неколико блокова зграда наставља се у широке редове дрвореда. Са десне стране смештена је Велика палата (франц.Grand Palais ), огромна палата са највећим европским стакленим кровом, која је седиште неких музеја и других културних дешавања. Даље се настављају парк и друге авеније. Овде сам захвална на мапи коју стално носимо са собом. Шта би иначе без ње!
У летњем периоду, а и током целе године време је поменљиво. Стално се смењују киша и сунце, тако да ћете видети да свака дама у својој торби има кишобран, који је често усклађен са одевном комбинацијом коју носе. Над налетом кише, пролазници се склањају у кафиће и ресторане које имају богате понуде пића и хране. Француска вина francuska kuhinjaодушевљавају љубитеље овог напитка широм света. Французи имају традицију испијања вина, које је постало део културе. Чашица уз добру вечеру је стандардна ствар, као и дегустација уз сиреве или колаче. Уколико сте поред тога обожавалац и поштовалац сирева, комбинација ће вам изузетно пријати. Сиреви се по традицији служе после главног јела, а пре дезерта. Рокфор је сир веома јаког укуса и може да обесхрабри оне који нису љубитељи буђавог сира. Али не дајте се заплашити и макар budjavi sirскупите храбрости да га пробате, можда не будете одушевљени исте секунде, али ако га заволите, нећете га никада заборавити. КамеАмбер и Бри су благи и кремасти сиреви, погоднији за осетљивије укусе. Али свакако да ћете у мноштву избора наћи нешто што би вам одговарало.

 

Заљубљени парови свакако не би требали да пропусте у подножју брда Монмартр, интересантан споменик који је посвећен љубави. У питању је зид који носи назив ,,Le mur des je t’aime’’ , на коме на три стотине светских језика пише “Волим те”. Изнад је написано у облачку “Волети значи хаос… дакле волимо” (,,Aimer c’est du désordre… alors aimons ”)!Монмартр је одувек привлачио уметнике и сликаре, међу којима су и чувени Анри де Тулуз Лотрек (Henri de Toulouse-Lautrec), Реноар (Pierre-Auguste Renoir), као и многи други, који су своја врхунска дела стварали управо овде. И данас можете видети сликаре који удубљени у своје платно игноришу пролазнике који непрестано циркулишу туда. Монмартр најверније представља изглед некадашњег Париза, са старим кућицама, малим и кривудавим улицама.
pariz sacre coeurНа врху брда је бајковита црква посвећена Исусу, која носи назив Свето срце, Sacré-Cœur. Црква је уређена у византијском стилу. У њој можете купити на аутомату за еуро, медаљон на коме је уклесана ова грађевина. И поред обезбеђења која контролише туристе да не сликају својим апаратима унутар цркве, ту И тамо можете видети по који блиц.
Када је реч о историјским споменицима, изванредним грађевинама, моди, храни, књижевности, музици, Париз би могао да буде инспирација за томове књига. Долазак у Париз је један од оних тренутака када помислите како је живот леп. Прелепи призори који се непрестано смењују пред вашим очима не могу никога оставити равнодушним. Нарочито ако сте ту дошли са вољеном особом, читава та чаролија може да се дуплира. Кад се одлази из Париза, без сумње свако има жељу да га посети опет.