Кућа Ане Франк

„Мртви људи добијају више цвећа од живих, јер је кајање јаче од захвалности.“ – Ана Франк

Ана Франк, девојчица јеврејског порекла, скривала се током Другог светског рата заједно са својом породицом како би побегла од нациста. Кућа која је претворена у музеј, служила је као скровиште у којем су се Ана, њена сестра, њихови родитељи и још две породице скривали пуне две године. Прецизније од јула 1942. до августа 1944. када су ухапшени и депортовани у концетрационе логоре. Само је Анин отац, Ото Франк преживео. Након рата, Ото је објавио Анин дневник који је преведен на више од 70 језика и који је постао симбол наде и отпорности. 
Зграда која је служила као тајно скровиште претворена је у биографски музеј 1960. године. Ова прелепа грађевина сада је трећи најпосећенији музеј у Холандији, одмах након Ван Гог и Ријскмусeум-а. 
769px Amsterdam NL Anne Frank Huis 2015 7185
Кућа је смештена у центру града, одмах поред канала у улици Присенграхт 263, то је прелепо окружење познато по својој холандској архитектури. Овом улицом ужурбани Холанђани возе бицикл на путу до посла, један део туриста се фотографише на мостовима канала, други чекају у реду за улазак у музеј… Музеј је мали, има око 500 квадратних метара и састоји се од главне куће и анекса, где се Ана Франк скривала и написала свој дневник.
Анекс или поткровље, био је скривен од погледа са оближних кућа, што га је чинило савршеним скровиштем. 
Посетиоци могу завирити у сваки кутак ове куће и могу видети баш све што се у њој налази, али фотографисање и снимање је забрањено. 
Просторије у кући и даље одишу језивом хладноћом ратног доба. Собе испуњене празнином, празни зидови, намештај који недостаје, тајанствена депресивна тишина, клаустофобични простор у којем је осморо људи заједно дисало. У музеју постоје бројни изложбени простори који приказују различите цитате, фотографије, видео снимке, ормариће за књиге и оригиналне предмете, укључујући и Анин дневник.
Први спрат је био уређен као радни простор са радном собом Отоа Франка. Данас су ту изложени експонати који осликавају како је бити Јеврејин међу нацистима. Од отварања развијена је стална колекција која посетиоцима даје аутентичан приказ тог немилог времена. Главни изложбени простор посвећен је прогону и дискриминацији Ане, али и хиљадама других Јевреја који су страдали током рата – озлоглашена жута звезда коју су били приморани да носе, избија у први план. Већи део музеја је савршено очуван. Други спрат био је резервисан за собу Аниних родитеља и малу собу у којој је била Ана. У почетку је Ана собу делила са сестром Маргот, а касније са зубаром којег је Ана назвала псеудонимом Алфред Дусел.Стрме степенице, карта коју је отац Ане Франк користио да предвиди пут инвазије, слике које су залепљене на зидове Анине собе… Зидове собе Ана је прелепила фотографијама филмских звезда, разгледницама и исечцима из новина које јој је отац набавио. Све делује нетакнуто. Имате осећај да сте се нашли у том периоду и да се скривате заједно са тим људима и да пролазите кроз све оно што су и они. Стална збирка музеја помаже вам да схватите колико је ова девојчица била храбра и колико је њен дух био отпоран на све проблеме. Дневник је био њен бег од стварности. На највишем нивоу куће, на трећем спрату, крила се породица Ван Пелс. Њихова спаваћа соба преко дана је вршила функцију заједничке дневне собе и трпезарије. Преко дана у скровишту је владала тишина због запослених у згради. Тоалет се користио само у периоду када је остатак куће био празан, светло се ретко када палило ноћу. Вести су добијали преко радија и помагача. 
dnevnik
Ана Франк умрла је од тифуса и неухрањености у логору у марту 1945. године, пре свог шеснаестог рођендана, а само две недеље пре него што су британски и канадски војници ослободили логор. Ова кућа је првобитно изграђена као приватна резиденција, али с временом је преузела низ различитих намена, укључујући складиште, па чак и шталу за коње. Почетком 20. века, куцћу је користио произвођач кућних апарата, а затим је преузео произвођач клавира. Била је све, само не оно што би заиста требало да буде. Демонстранти су 1955. године стајали испред зграде и борили се против њеног рушења. И успели су у томе. Након тога је основана Фондација Ане Франк са циљем заштите имовине од рушења. Од свог отварања, куцћа Ане Франк привлачи хиљаде посетилаца сваке године – а 2007. године тај број је достигао милион. Посета овом музеју скоро да се сматра под обавезно уколико се нађете у Амстердаму.