Естетска хирургија код младих девојака – да ли друштвене мреже утичу на то како видимо себе?

Живимо у повезаном свету. Телевизори или било који други кућни апарати могу се даљински управљати путем паметног телефона. Можемо се повезати са целим светом у само неколико кликова. Али, интернет одавно није само начин повезивања и учења. Такође је и начин на који креирамо слику о нама и представљамо је другим људима. Друштвене мреже омогућавају нам да поделимо исечке из наших живота и нико не жели да се представи у лошем светлу. Баш као што не желите да вас неко сретне на улици када нисте сређени или вам није дан, тако не желите да неко на друштвеној мрежи објави слику на којој и нисте баш лепо испали.
satirical illustrations addiction technology 31 605

Истраживања која је спровела Америчка академија за пластичну и реконструктивну хирургију (ААФПРС) показују да друштвене мреже утичу на то како видимо себе, као и да се велики број младих особа подвргава естетским интервенцијама како би што боље изгледали уживо, али и на сликама које објављују. У Америци преко 200.000 тинејџера годишње буде оперисано из естетских разлога.
zohar face final0 h 2017
Код нас не постоје систематизовани статистички подаци из ове области, јер приватне клинике, где се обави већина операција, не достављају извештаје. На основу броја увезених имплантата, процењује се да укупан број хируршких естетских захвата у Србији годишње премашује 10.000.
Тинејџери чине око 80% пацијаната који раде операцију ушију, 50% који раде ринопластику (операцију носа) и око 15% оних који раде повећавање груди.
Друштвене мреже преплављене су фотографијама девојака које имају савршене пропорције, мали нос, пуне усне, лепе груди. Углавном су то јавне личности, како домаће, тако и стране, певачице, модели, па и све познатије модне блогерке и такозване „инфлуенсерке“ које имају велики број „пратилаца“. Највећи део њихове публике јесу тинејџерке. Девојчице и девојке у основним и средњим школама свакодневно проводе сате на друштвеним мрежама пратећи садржај које оне постављају. Оне у њима виде своје моделе и узоре, па тако желе да изгледају као оне, да имају исту косу, сличан нос или усне… Труде се да изгледају старије него што заправо јесу, константо се упоређују са другима и себи налазе мане.
 

Иако друштвене мреже имају своје позитивне стране, ипак много доприносе стварању
несигурности код младих.
social media
Дужност платформи је да преузму одговорност за своје кориснике, посебно оне најрањивије. Иако је пластична хирургија избор и може имати позитиван исход, млади људи би ипак требало да пажљиво размотре своју одлуку о подвргавању истој, а пластични хирурзи такође треба да размисле пре прихватања младих пацијената. Наравно, постоје легитимни разлози који могу утицати на одлуку младе особе да се подвргне естетској хирургији, међутим, када је корен жеље да изгледа једнако добро као и људи које видимо на мрежи, дозвољавамо фантазији да уђе у реалност на неповратан и штетан начин.Засигурно да данас родитељи нису једини који васпитавају децу. Поред професора у школи и друштва којим су окружени, друштвене мреже су још један фактор који утиче на њихово одрастање. Можда један од начина да девојчице буду мање оптерећене својим изгледом јесте да буду укључене у нешто што их заиста занима. Спорт, музика, волонтирање… Било шта што би их заинтересовало и дало им самопоуздање, јер када буду научиле да се осећају добро због оног што могу да ураде, умесо тога како изгледају, биће срећније и боље припремљене за живот.