Константин из Виминацијума путује у Рим

Осамнаест римских царева из Србије биће с почастима дочекани у Кући сената (Curia Iulia) на Форуму, у срцу античког Рима, где ће боравити од 16. маја до 14. јула ове године.

 Ова изложба на Римском форуму, у срцу античке римске државе је коначно признање за 18 римских царева рођених на простору данашње Србије који су спасли империју у њеном најтежем периоду – каже проф. др Миомир Кораћ, идејни творац и иницијатор пројекта и изложбе.

– Римска изложба биће изузетна јер ће само због ње неки предмети везани за цареве са простора Србије, понајвише за Константина Великог, бити извучени из депоа и изложени од стране Археолошког парка Колосеум. Та симбиоза ће показати колико су биле јаке споне између центра царства и провинције и колико је у 3. и 4. веку простор данашње Србије био значајан за целокупну римску државу.

Путујућа изложба пројекта „Путевима римских императора“ Археолошког института и Археолошког парка Виминацијум у протеклих 13 година је доживела успех у 21 граду на четири континента, због чега је позвана и у сам Рим.

Изложба „Путевима римских царева обишла је четири континента. У Европи је приказана у Лондону, Будимпешти (два пута), Ла Валети и Прагу. У Северној Америци била је у Њујорку и Вашингтону по два пута, по једном у Бостону, Чикагу, Сан Франциску и Лос Анђелесу, а у Јужној у Монтевидеу, Буенос Ајресу, Асунсиону, Бразилији, Сантјаго де Чилеу, Лими, Ла Пазу и Санта Крузу. У Африци је приказана Мароку и Танџиру.