Како су феминисткиње „украле“ Србима удварање

Чудна се вест проширила српским медијима прошле недеље. Од првог јуна грађани ове државе (махом су се мушкарци препознали) више неће моћи да се удварају као пре, а да можда не заврше у затвору, јер према насловима наших медија, жељних сензације, један комплимент или „масан виц“ може бити фаталан. О чему се заправо ради?

Од првог јуна ступиле су на снагу измене и допуне Кривичног законика Србије. Нова кривична дела међу којима су прогањање и полно узнемиравање биће санкционисана. Ове мере су најављене још прошле године, а јавност је позитивно реаговала на њих, јер се мало пре тога десио масакр у Житишту када је страдало пет особа, а двадесет особа је рањено. Но овога пута гледајући коментаре испод бројних вести које најављују ове промене у закону, рекло би се да или наши суграђани не читају вест већ само наслов или имају прилично чудно, да не кажемо морбидно виђење удварања. Наиме, мушкарци су се уплашили да због феминистичког „лобија“ не само да неће моћи да се удварају женама, већ ће их жене масовно пријављивати због изреченог али и неизреченог, да ће настати киша лажних пријава и да ће морати да седе у затвору или да једноставно заћуте. Ако се прочита и нешто сем наслова у новинама, према којем ћете због комплимента бити санкционисани, онда може да се види шта се подразумева под прогањањем. То је континуирано праћење, слање СМС порука, константни позиви који су особи којој су упућени непријатни. Многи случајеви насиља над женама завршавали су се трагично управо зато што се прогањање није третирало као кривично дело. Са друге стране полно узнемиравање је такође јасно дефинисано. Уколико нека особа јасно да до знања да јој не пријају изјаве, додири итд. неке друге особе, али се такво понашање наставља у континуитету, онда то нема везе са комплиментима и удварањем то је узнемиравање, јер коначно морамо да схватимо да не значи заиста НЕ. Можемо се само надати да се мушкарци који остављају коментаре не удубљују нарочито у текстове, јер ако заиста сматрају да се овим законом „укида“ удварање онда смо као друштво у проблему.

Не смемо заборавити да је ово земља у којој је прошле године убијено тридесет жена у породично-партнерском насиљу, а статистика показује да су две од три жене трпеле неки облик насиља, да не говоримо о томе колико је тешко охрабрити жртве да проговоре и пријаве насилника, тако да је сценарио по коме ће жене масовно пријављивати мушкарце због погледа или комплимента мало вероватан. А медији, чија је дужност да објасне ситуацију, додатно доливају уље на ватру, одмажући и обесхрабрујући на тај начин жртве, а већ сутра ћемо се сви заједно згражавати над новим случајем насиља који се трагично завршио.