КАДА САН ПОСТАНЕ ЈАВА!

„Неки су сањали да играју НБА, неки да играју у Шпанији, а ја сам сањао да играм у Партизану!“

vesterman 1

Сусрет са некадашњим кошаркашем „Партизана“, Леом Вестерманом, заказали смо на Калемегдану. Разлог нашег сусрета био је то што смо заједно са Француском телевизијом „canal+“ урадили репортажу о великом кошаркашком таленту Француске и светске кошарке.

Уселдило је снимање неколико уводних кадрова: Леова шетња Калемегданом, разгледање тврђаве, војног музеја, улазак на терен у партизановом дресу са бројем 9 и неколико одличних финти и шутева. Иако је млад играч и ово му је прва репортажа у којој учествује, Лео је одлично спровео у дело све замисли колега, те су сви снимци снимљени из првог покушаја.

Након ових уводних кадрова екипа „canal+“ желела је да сними сцене из „Пионира“, дома играча Партизана. То вече је, у склопу шестог кола Евролиге, Партизану гостовала Барселона. Прво су снимљене сцене испред Пионира и улазак навијача. Мало су се уплашили, пошто су много тога читали у навијачима Партизана, али су на крају пристали. Стајали смо иза кордона полиције док су навијачи полако пристизали на кошаркашки спектакл.
Ноћ је прекрила Београд. Атмосфера испред дворане је чудна: реалтивним мир, као да је време заустављено, као спринтер који задржава дах чекајући судијски звиждук за почетак трке. Овакву атмосферу су „покварили“ гробари, који су два сата пре утакмице почели да долазе са свих страна, певајући различите песме у којима се велича њихов омиљени клуб. Сигурним кораци долазили су и играчи Партизана, пропраћени аплаузима њихових навијача и жељом за победом.
„Ово можеш само да замишљаш, али тек када га доживиш схватиш да је то у многоме другачије од онога што си замишљао.“ – Лео Вестерман.

Ово је Вестерману прва сезона у сениорској категорији. Са само 20 година он је стартни плејмејкер евролигашког тима. Сви француски аналитичари му предвиђају велику будућност, поредећи га са Тони Паркером, легендом Француске и светске кошарке. Он је свестан да се од њега много очекује и спреман је на мукотрпан рад зарад достизање славе његових идола.
„Дошао сам овде да бих заронио у свет кошарке. Нисам случајно овде, овде где су стасали једни од највећих играча европске кошарке. Дошао сам јер желим да будем као они.“

847786 37

Пинор је био препун. Ови људи нису дошли да виде спектакл. 10.000 навијача дошло да искаже своју неизмерну љубав према Партизану, симболу кошарке бивше Југославије. Утакмица је била близу краја, а Барселона је водила пет поена. Онда је на сцену ступио јунак наше приче. Прво је направио одличну асистенцију за Дејана Муслија, потом одузео лопту Шарунасу Јасикевичијусу, легенди европске кошарке, и у последњим секундама регуларног тока утакмице погодио тројку, која је Партизан одвела у продужетке. Ерупција одушевљења у Пинору, који се поамло и затресао.
„Када уђеш у халу и видиш сву ту публику, пожелиш само да даш све од себе. Спреман си и да „погинеш“ за победу.Лео Вестерман.
Иако су касније изгубили ту утакмицу поеном разлике, играчи Партизана су остали 20 минута после утакмице да певају са својим навијачима. Пиониром се могли чути само: „И када не будеш први ти, и када се ћују звиждуци и тада ћу, Партизане, знај, да те волим ја.“

Иако су синоћ имали напорну утакмицу, места за одмора нема. Црно-бели су већ ујутру имали тренинг, а посебан час је имао Лео Вестерман, који је, на инсистиранје тренера, Душка Вујошевића, два сата шутирао са грађевинским рукавицама, а после тога је уместо лопте имао столицу. Лео се не жали на вишечасовне тренинге, јер зна да је тренинг предуслов успеха.

402009 leo vesterman01rasfoto aleksandar dimitrijevic orig

„Наш тренер је одличан. Знаш да када виче на тебе, да то не ради да би те понизио, већ да би те натерао да напредујеш, да даш све од себе. Једном нас је окупио и рекао је да можемо да идемо кући тек када погодимо хиљааду шутева за три поена. Остао сам и после поноћи у салу.“
„Често када промашим постајем нервозан. А онда се сетим речи које ми тренер говори: да када пормашим у глави имам само слику у којој убацујем следећи шут. Тада нервоза нестаје.“

Често је Вестерман говорио да је у Београд и Партизан дошао да би осетио стопроцентну кошарку, адреналин на миксималном нивоу, ватрену кошарку са играчима хладног погледа у којима постоји огромна жеља за победом.
Нема одрживог напретка без праве борбе, без директног окршаја, лицем у лице, са највећим противником и ривалом. Зато су утакмице између Партизана и Црвене звезде више од игре, нарочито када је у питању финале националног купа.
„Жар, борба, жеља за победом. То је све присутно у тим утакмицама. Ми играмо јако чврсто, они исто тако, па су ударци неизоставни део оваквих утакмица.“Лео Вестерман
Финале је. Звезда води целу утакмицу и на крају Партизан сустиже предност и долази до резултаског егала, онда на сцену ступају огроме тензије присутне код сваког човека у сали.
„Чуо сам пуцањ из ватреног оружја. Уплашио сам се. Навијачи Звезде су утрчали на терен… Видео сам како специјалци туку те људе. Столице су летеле на све стране. Ухватили су гробари једног навијача Звезде, скинули су га до пола, и спалили његову мајицу. Све више агресије и беса и са једне и са друге страме. Нисам знао шта да радим…“Лео Вестерман.
Власт и Савез нису били у могућности да створе нормалне услове за наставак утакмице, зато је одлучено да се утакмица прекине и настави сутрадан, без присуства публике. Ту битку је, на крају, добила Звезда, али не и рат. На крају сезоне Партизан је освојио титулу шампиона у регионалној лиги и у домаћем првенству. Лео Вестерман је имао одличну сезону, пропраћену великим напретком.

Данас је Лео Вестерман играч Барселоне, постао је један од најбољих играча Европе. Стандрардни је репрезентативац своје земље. Неколико пута је наводио да му је Партизан дао све, и да ће се једног дана вратити.