Испржите јаја и виршле на лави

Aуторка: Нина ТРАЈКОВИЋ

На четрдесетак километара од главног града Исланда, Рејкјавика, након 800 година, догодила се ерупција вулкана. Вулкан Фаградалсфјала на полуострву Рејкјанес на југозападу Исланда привукао је велики број посетилаца који желе да се приближе лави. Иако су упозорени да је загађеност плином огромна, температуре неиздржива и опасност велика, то не спречава око 2000 људи дневно да пешачи до самог центра ерупције и да присуствује невероватним призорима избијања лаве.

Оно што је најављивало буђење вулкана је више од 50.000 земљотреса који су се догодили за кратко време на полуострву. Исланд је једино парче копна који се налази тачно на размеђи евроазијске и америчке тектонске плоче. Острво је вулканско, те су ерупције честа појава, а појаве којих у Србији готово нема, становницима Исланда су скоро па свакодневне.

Док је вулкан из својих кратера избацивао лаву, на небу је била видљива јарко црвена боја, односно вулканска светлост. Оно што је посебно привукло пажњу била је појава поларне светлости, Ауроре.

Иако се ерупције вулкана сврставају у природне непогоде, те за собом остављају велике последице, на Исланду је тренутно ово највећа туристичка атракција. Лазар Трајковић, који живи на Исланду, био је један од оних који су се приближили лави.

„Једва сам дочекао тренутак да кренем према вулкану. Вишечасовно пешачење до самих катетера, због узбуђења, деловало је као да пешачимо пар минута. Kада смо се приближили осећај је био невероватан. Боја лаве се не може дочарати сликама, топлота је чудна, а енергија јача од свега. Сведок сам разним стварима… док су неки људи понели инструменте и направили прави мини концерт, неки су покушавали да испрже јаја и виршле на лави, док су они мање креативни само уживали у невероватним призорима”, испричао је Лазар за Журналист..

Тренутно има девет кратера, а научници процењују да ће се тај број повећати. Исландски вулканолози су на почетку предвиђали краткотрајну ерупцију, а сада говоре да ће она потрајати неколико недеља, а можда и много дуже. Иако се предвиђа да ће ерупција потрајати, за сада нема назнака да ће бити последица по ваздушни саобраћај и да ће он бити обустављен.