Фриленсери бију своје битке

Аутор: Андреја Стеванчевић

Фриленсери или радници на интернету су људи који без дуготрајног ангажмана и углавном без уговора обављају неке делатности на интернету и од тога зарађују. Тренутно актуелна тема је да држава Србија хоће да наплати порез свим фриленсерима који се налазе и раде у Србији у претходних пет година, што је очигледно довело до великог незадовољства међу фриленсерима.

Борба коју фриленсери тренутно воде је “борба за живот“, како они кажу, јер огромне своте новца се доводе у обзир када је тај порез у питању. Како то обично бива код нас, одмах су уследили протести, са јасним циљевима и захтевима за Владу Србије која није хтела ни да размотри могуће опције.

Протест за протестом, говорило се о смањењу пореза, укидању, чак и о обустави тог програма и обрачунавања до увођења закона. Ситуација је била безнадежна и све је личило на још једну малу епизоду незадовољства дела народа која ће брзо да се заврши. Управо та епизода добија наставак у виду стварања удружења радника на интернету на челу са председником Миланом Погачаром. Удружење се бори за права својих чланова као и свих радника који су погођени овом одлуком. После низа протеста и притисака на државну власт издејствован је дијалог са њеним представницима.

Деловало је као да помак на боље постоји, све док до тог састанка није дошло у јануару, и представници Владе Србије нису изнели своје предлоге који подразумевају репрограм дуга, уз отпис камате и отплаћивање дуга на рате током 10 година и обуставу свих поступака око наплате пореза до априла када би се изменио закон о порезу. За представнике удружења ово решење није било довољно па су напустили састанак.

Наставили су се протести, шетње, медијски наслови… а фриленсери су, ипак, истрајни и спремни на све у својој намери да дођу до циља, а то је отказивање тренутног плана опорезивања фриленсера и успостављање закона који ће на даље регулисати рад на интернету. Наравно, увек у оваквим ситуацијама постоје и различита гледишта, мишљења и претпоставке, од људи који подржавају фриленсере до људи који су за то да они иду у затвор јер раде држави “иза леђа“ и не плаћају ништа.

Како било треба се запитати да ли је праведно да држава у којој живиш и радиш, напросто ти окрене леђа, и уместо да ради у корист својих грађана заправо ради потпуно супротно и доводи до подела у друштву које не помажу никоме. Април је дошао, новог закона или макар измена закона о опорезивању грађана нема, а фриленсери се и даље боре за себе. Кулминација целе ове приче може се описати очајничким покушајем одређеног дела радника да поставе шаторе испред Народне Скупштине и кампују тамо док се захтеви не испуне. Међутим, та идеја није заживела и брзо се престало са тим. Кроз цео овај хаос неприметно се провукло ново удуржење под именом “Удружење фриленсера и предузетника Србије“ које се представљало као још једно удружење у борби против нових одлука владе и министарства финансија.

Нико није видео ништа лоше у томе јер се подстиче плурализам и различитост мишљења, поготово што би циљ требао да буде исти за све. Проблем који сви увиђамо и који настаје у међувремену са овим удуржењем је тај да су они имали засебне састанке са представницима власти, одвојено од других људи и удружења и да су прихватили предлоге које је удружење радника на интернету првобитно одбило.

Цела ова сага иде ка томе да добије епитет ријалити програма због тврдњи које износе одређени чланови удружења радника на интернету да је заправо друго удружење, удружење фриленсера и предузетника Србије направљено од стране људи из СНС како би минирали покушај да се стварно дође до решења и како би приморали све фриленсере да плаћају порез онако како је то држава замислила.

Милан Погачар најавио је нове протесте за 24. април где ће наставити са притисцима на власт и нада се разрешити питање опорезивања фриленсера у Србији.