„Глумци су се вратили публико!“

Народно позориште „Тоша Јовановић“ у Зрењанину је био домаћин 68. Фестивала професионалних позоришта Војводине. Представа „Зрењанин“ Игора Штикса, чији је режисер Борис Лијешевић, прати дешавања у Србији током деведесетих година прошлог века, односно период приватизације и гашење многих индустријских грана. Како је и сам редитељ објаснио, ово дело баца светлост на све мрачне стране овог периода, процес губљења свега онога што смо добили у наслеђе од Очева који су градили ову земљу, приказ зарђалих капија које сведоче о славној прошлости и нама који нисмо знали да је ценимо, поштујемо и одржимо. Главну улогу Зрењанина тумачи Дејан Карлечик, док се у осталим улогама могу наћи Милан Колак као Коча, Јован Торачки као Мини, Едит Тот Мишкељин у улози Еве и Сања Радишић којој је припала улога Мале. Костими Дрине Крлић сјајно осликавају тадашњу моду, а сценографија Владимира Савића је скромна, али занимљива.

Зрењанинска глумачка екипа је дословно засенила публику својим преформансом, доказавши још једном оно што је већ увелико потврђено- да је за добру глуму потребна само позорница и таленат, остало је сувишно. Текст Игора Штикса на крајње домишљат начин повезује елементе историје, идеологије и филозофије, али тако да ниједан није предоминантан, већ се готово неприметно прожима кроз преформанс. Женски ликови су се овде ,можда, истакли више него мушки. Питање положаја и улоге жене у тадашњем друштву, као и њен социјални статус преиспитује се кроз лик Мале, која је певачица и  конобарица у локалном кафићу који се налази у власништву највећег лопова/бизнисмена у граду, Минија. Међутим, неочекивано, покрећу се и питања која су све више актуелна данас, а везана су за положај и слободу транссексуалних особа, и која су представљена кроз лик младе активисткиње Еве. Било је за очекивати да оваква представа буде завршена полутрагично, с обзиром да је то најупечатљивији начин да се публика подстакне на размишљање, те је главни лик идеално послужио као жртва како би се истакла неправда у друштву.

Овај комад ће се свидети свим љубитељима историје тог периода, јер представља сатиричан осврт на друштво и државу тог периода, али се са лакоћом може пребацити и на данашњицу. Публика може очекивати квалитетну глуму и добро утрошено време.