Галерија Уфици тужбом против Готјеа

Чувени италијански музеј Уфици тужи модну кућу Жан-Пола Готјеа због „неовлашћеног коришћења” мотива са чувене слике Сандра Ботичелија „Рођења Венере” из 15. века, која је изложена у чувеној фирентинској галерији.

Жан-Пол Готје је користио лик Венере са Ботичелијеве чувене слике на мајицама, марамама, панталонама и другим одевним предметима са потписом Готје, „промовишући их и на својим друштвеним мрежама и веб-страници, али је то урадио без тражења дозволе, и без договора о употреби и плаћању накнаде, што је изричито предвиђено законом“, наводи се у званичном саопштењу које је објавио музеј.

Судски поступак се покреће због колекције назване Музеј (Le Musée ) коју је модна кућа лансирала почетком године као почаст свету уметности. У колекцији су хаљине, мајице, панталоне и шалови са ликовима Ботичелијевог ренесансног дела, као и детаљима са Микеланђелове слике Стварање Адама и Рубенсове Три грације.

Адвокатска служба Уфиција је послала писмо модној кући тражећи да повуку са тржишта одећу са сликом Венере или да што пре контактирају с Музејом не би ли евентуално потписали комерцијални уговор те исплатили одређену суму за досадашње коришћење.

Из Уфиција су, међутим, рекли за италијанске медије да, иако је то писмо послато још у априлу, из модне куће није стигао никакав одговор па су због тог игнорисања одлучили да се обрате суду, што предвиђа и повлачење са тржишта нелегитимне колекције као и плаћање штете музеју.