Новинара чува поштено извештавање

Ауторка: Даница Стошић

Сузана Трнинић постала је позната јавности још деведесетих година и данас иза себе има каријеру са много упечатљивих емисија и пројеката. Од прошле године била је водитељ емисије Инсајдер дебата која је рађена у продукцији Инсајдера и емитовала се на телевизији Н1.

Познати сте по много пројеката, били сте ауторка и водитељкаемисија ,,Kажипрст’’, ,,Одговор’’ и
водитељка емсије ,,Инсајдер дебата’’. Kолико је напорно бити и водитељка и ауторка и који је био Ваш мотив за оснивање ових емисија?

Новинарство је позив у правом смислу те речи. Увек сам желела да својим радом демистификујем
политику и у њој нађем ствари које су важне за обичног човека. Уколико се тако ствари поставе онда посао којим се бавим није напоран у неком традиционалном смислу, али је одговорност према обичном човеку велика.

Kако изгледа процес припремања за једну такву емисију?
Припрема захтева пуно читања и прикупљања чињеница, али квалитетна емисија се припрема годинама. Kао када за неког специјалисту у било ком послу кажу – ма, шта је то за тебе? Треба ти 5 минута Истина је да је то 5 минута и све оне године искуства пре. Иста ствар вам је и са новинарством.
Шта гледаоци могу да очекују од емисије коју ћете водити на Инсајдеру?
Годинама смо се дружили у различитим ТВ форматима, људи који познају мој рад могу да очекују да ћу наставити баш тамо где сам стала. Отворићемо простор за различита мишљења, идеје и политике. Сигурно нећу у студију толерисати политикантство, избегавање одговора на кључна питања, демамогију и неистину.

Kолико ће се Инсајдер дебате на новом програму разликовати од онога што су гледаоци имали прилике да виде досад?
У последњих неколико година смо протерали дијалог и разговор из целог друштва, а камоли са
телевизијских канала. Дијалог се свео на разговор два овна на брвну. Покушаћу да вратимо разговор и слушање у јавни простор.

С обзиром на то да сте се у својој каријери првенствено бавили политичким темама, колико је могуће остати објективан новинар?
Новинара чува његово поштено извештавање и ништа друго. Ја сам тако научила од Мише Васића.

Познати сте као неко ко има свој став и поставља оштра питања гостима. Kако сте успевали да се
носите са притиском који то носи са собом?

Можда тако што о томе нисам никада размишљала. Госте питам оно што мене занима или што чујем да занима друге људе у мом окружењу.

Да ли сте некада осећали било какав политички притисак или немогућност да потпуно изразите своје мишљење или поставите неко питање ?
Директан притисак нисам осетила. Верујем да су сарадници знали да на мене та врста притиска не утиче на начин на који би они који су притиску склони волели да утиче.Оног тренутка, када сам осетила да политичког притиска може да дође сама сам предупредила ствари и одлучила да напустим кућу у којој сам годинама радила.

Можете ли да нам откријете више о томе? Након укидања емисије Одговор на Првој, чија сте били ауторка и водитељка , раскинули сте уговор са том телевизијом. Kако данас гледате на то из ове перспективе?
Звучаће као фраза, али ништа ми се боље није десило. Остала сам доследна и професионална у том
тренутку. У међувремену се остварила и на пословном нивоу, напунила батерије и сада гладна
одговора спремна да постављам питања на новом Инсајдер каналу.

Након отказа на Првој скоро две године се нисте појављивали на телевизији, како је то утицало на Вас и Вашу каријеру?
Радила сам друге ствари. Деценијама сам у медијском послу и поседујем знања која нису само
новинарска. Нескромно мислим да сам професионално доста напредовала у том периоду. Новинарство је и моја страст и зато се радујем повратку у студио.

Шта до сада сматрате својим највећим професионалним успехом?

Трудила сам се да увек останем професионална, доследна и објективна. Да ли сам у томе успела
остављам гледаоцима да просуде.

Да ли можете да издвојите на који сте пројекат посебно поносни?
Најпоноснија сам на период који је био далеко од камера. Највише сам научила од дивних људи на
самом почетку моје професионалне каријере у листу Демократија и новинској агенцији Бета.
Најпоноснија када добијем похвалу од мојих тадашњих уредника Цвијетина Миливојевића или великог Драгана Јањића. Све оно касније што је следило на ТВ је само последица посвећености новинарству још из времена студија новинарства.

За крај, као новинарка са много година искуства и дугом каријером, шта бисте саветовали млађим колегама који тек почињу да се баве овим послом?
Читајте људи, слушајте, разговарајте и питајте. Највећа цензура се налази у нашим главама. Останите своји и пронађите за себе неког ко вам је важан и ко ће вам бити пред очима оног тренутка када је најтеже да баш за ту особу поставите право питање.