Ервин Вурм у Музеју савремене уметности

Изложба „Један минут заувек” Ервина Вурма отворена је у Музеју савремене уметности у Београду и прво је самостално представљање овог истакнутог аустријског уметника у Србији и његова прва велика изложба на Балкану.

Уобличена у сарадњи кустоса Маријане Коларић, директорке МСУБ и Жерома Санса, поставка на свих пет нивоа музеја приказује комплексан стваралачки, тридесетогодишњи опус овог уметника од деведесетих година прошлог века до данас. Поред једноминутних скулптура, по којима је посебно познат, на изложби су представљени и други иконични радови аутора као што су „Узана кућа”, „Дебели аутомобил”, „Дебела кућа” – апстрактне и перформативне скулптуре али и сви они пратећи медији у којима уметник континуирано ради и који чине неизоставан део његовог уметничког речника, као што су фотографије, видео-радови, перформанси, цртежи и слике, као и значајна нова продукција. Занимљиво је да је Вурм је посебно за изложбу у Београду извео нову серију својих перформативних скулптура у глини, према моделима најзначајнијих грађевина које припадају југословенском модернистичком наслеђу Београда.

Вурм (1954) живи и ради у Лимбергу у Аустрији и један је од тренутно најистакнутијих уметника савремене светске уметничке сцене. Међународно признање стекао је јединственим приступом скулптуралној пракси кроз демистификацију и проширивање традиционалног појма скулптуре и њеним поновним стварањем кроз перформанс, видео, фотографију и цртеж. Посредством својих замисли, упутстава и цртежа – посебно када су у питању поменуте једноминутне скулптуре – он позива на учешће кроз инклузиван, забаван и друштвено партиципативан приступ, преиспитујући истовремено свету и конвенционалну вајарску традицију где публика кроз игру, плес и покрет постаје и сама једноминутна скулптура.

Изложба је отворена до 9. августа.