Џунгла у центру града

Шетајући Земунским кејом, негде од „Венеције“ па све до „Астерикса“ при погледу на Дунав нужно се примети и Велико ратно острво. Оно се види и са Калемегдана као густим растињем обрасла обала, док је са земунске стране острво мало „питомије“ и почиње плажом „Лидо“. До овог острва стиже се чамцем, сопственим или онима који крећу код „Балона“ на Земунском шеталишту и за који морате издвојити око 100 динара (цена варира од сезоне до сезоне, али углавном расте). Понекад, када локалне власти измире обавезе према војсци, током лета се постави понтонски мост, па је прелазак једноставнији и бржи. Прелазак преко Дунава чамцем траје између 5 и 10 минута, а за то време, уз мало среће, могу се видети пачићи како пливају за својој мајком.

Искрцавањем на Лидo улазите у по многима зван „дивљи рај“. Са леве стране пешчана плажа, чија величина зависи од водостаја реке. Обично негде до краја маја, плаже скоро да и нема. Горња раван обрасла је травом, али почетком лета, комуналне службе и то очисте, па овде „никну“ одбојкашки и терени за мали фудбал. Кренете ли на десну страну пут вас води у викенд насеље које се састоји од десетак сојеница, све различитом фарбом обојене и другачијим сликама украшене. Екстеријер од пањева, старог намештаја и много штапа и канапа. Испред сваке кућице ту је башта лука, пасуља, кромпира али и дрвећа шљиве, ораха и крушке. Уредно одржаване баште омеђене су густим и високим растињем какво ћете ретко где видети. Понекад, док идете путем, из растиња може излетети зец, а зачудићете се и када видите у којој величини.

Изгледа да је на Великом ратном острву све велико. Што више залазите у шуму, биће вам потребније средство против комараца, као и много воде, јер овде влада тропска клима. Дрвеће је високо, око њега разне пузавице, трава која достиже и до два метра и сви се боре за који зрак сунчеве светлости. Овде станује око 200 врста птица, од којих су неке изумирујућа врста. Срећом, преживеле су 2003. годину, када је на овом месту организован музички фестивал „Ехо“, који је потом забрањем због високог нивоа звука који штети птицама. Велико ратно острво преживело је и многе предлоге да се на њему изграде спортски терени и пословни центри. „Зелени чувари“ успели су да сачувају ово острво као један од природних резервата. Захваљујући њима Земунци, али и они из других делова града моћи ће да уживају у истраживању Великог ратног острва, а кад се уморе да се расхладе у хладном Дунаву и одморе на пешчаној плажи „Лидо“. И наравно да се до 20 часова укрцају у превозни чамац, да не би остали на острву целу ноћ.