На Земунској калдрми

Поглед са куле на Гардошу

Једно од ретких насеља у Београду чију старинску калдрму није пресвукао сиви градски асфалт, данас је најпознатије по обиљу кафана, добром проводу и прелепом погледу на Дунав, Ушће и Стари град. Некада рибарско насеље, чијим сокацима су се риболовци спуштали до реке, данас по бетонским квадратима улицама Гардоша газе високе потпетице пажљиво одевених девојака и модерне ципеле њихових пратилаца који су кренули да, уз по коју чашицу, испуне дане своје младости песмом и игром.

Узвишење над старим језгром Земуна, осим као одредиште боема, познато је и по кули која је давно представљала симбол моћи мађарске империје, а данас је неизоставна дестинација свакоме ко посети ову престоничку општину. Миленијумска кула, у народу познатија као Кула Сибињанин Јанка, подигнута је 1896. године у част прославе хиљаду годину од досељавања Мађара у Панонску низију. У то име, подигнут је монументални трг и кула у Будимпешти и четири куле на четири стране света. Земун, као део Угарске, представљао је најјужнији град у краљевини те је једна од кула саграђена управо ту. Куле су биле израз мађарске традиције и утицаја, гранично камење моћне краљевине. Пројектоване од стране мађарских архитекти, одраз су мешовитог уметничког стила који наглашава трајност и стабилност Угарске.

Подигнута на остацима средњовековне тврђаве Таурунум, кула на Гардошу висока је 36 метара и данас је у њој могуће попети се на видиковац са којег се протеже једна од најлепших панорама Београда. Годинама запуштена, на кули је недавно започета реконструкција која би требало да очува лепоту споменика о коме нико годинама није водио рачуна. Коначно стављена под заштиту Завода за заштиту споменика, сви они који су своје прве видике ширили управо са овог брда неће морати да брину о будућности једног од симбола Земуна.

На Гардошу се данас може пронаћи интересантна занимација за свакога. У кули се стално одржавају различите изложбе, а на платоу испред ње током лета се одржава манифестација под називом „Лето на Гардошу“. Калдрмисани сокаци у својим угловима крију мноштво барова у којима лагано испијају кафу староседеоци, бициклисти у пролазу али и туристи. Ко познаје ово место и тајне стрмих пролаза, сигурно је имао прилике и да грицка најукусније сунцокретове семенке које могу да се купе куцањем на прави прозор једне од кућа. Они са мало дубљим џепом посетиће ресторан „Балкан Експрес“ који се на ободу препознаје по вагону у којем уживају љубитељи добре закуске. Од мале деце која се безбедно санкају на некој од низбрдица којима возила не пролазе, преко тинејџера који своје прве пољупце доживљавају у романтичној атмосфери видиковца, до старијих који ће уживати у понуди ресторана и ушушканости ван градске вреве, Гардош је омиљено место протеклих и престојећих генерација.