Котор, мали град који врви од живота

Црква Светог Трипуна

,,Грчка вила Алкима, која је становала у пећини Вилници изнад данашњег града,саветовала је да се град не гради на брду, како су то намеравали тадашњи досељеници. Морска обала треба да буде ваш стан, јер вам без мора нема живота. На брду нема броду пристаништа ни коњу појилишта“. Овако гласи једна од многобројних легенди којима се описује настанак овог града.

Мистичност, тајновитост, легенде и бројне тајне које крију зидине Старог града могу се осетити при самом погледу на град. Луксузне јахте са једне стране и огроман број тезги  са накитом, сувенирима и гардеробом са друге стране, не наговештавају да се на удаљености од стотинак метара налази град богате културне традиције и једна од најбоље сачуваних средњовековних целина овог дела Медитерана.

У град се може ући на троја врата. Највећа су западна врата, врата од мора, до којих  се некад долазило морем. Са десне стране улазних врата налази се камени стуб, за који су се некад везивали бродови. Садашњи облик ових врата датира из 1555.године  и подигнута су у стилу ренесансе. Пролазећи кроз ова врата,пут води до главног трга Котора, Трг од оружја, који има изглед латиничног слова ,,Л“. У склопу трга налази се Кула градске страже, Кнежева палата и Градска већница. Сваки корак осликан је две хиљаде година старом историјом града, трагови времена и културе се могу препознати свуда, у зградама, кулама и зидинама, на уметничким сликама, фрескама, уским улицама и трговима.

Јужно од Трга од оружја, улица води према Тргу од брашна, на ком се налазе палате Бућа и Пима. На Тргу устанка морнара доминира Катедрала Св.Трипуна, која је подигнута 1166.године. Са огромном културном и историјском прошлошћу, у њој се чувају предмети непроцењиве вредности. Уз катедралу, са северне стране, налази се града Бискупије, која располаже архивским документима из средњег века и богатом библиотеком. Кривудаве улице воде и до Трга бокељске морнарице, Трга братства и јединства, Трга Паштровића и Трга 21.новембра.

Зидине дебљине од 2 до 15 метара и висине и до 20 метара, опасавају Котор, као да не дозвољвају да било шта поремети атмосферу која влада у граду. Правац простирања зидине су добиле пратећи природне одбрамбене системе, обалу мора, реку и контуру брда Св. Иван. Ипак масивност ових капија није у потпуности успела да одоли свему ономе што је донело модерно доба, те се на сваком кораку могу видети кафићи и клубови, који гласном музиком, јаким светлима и помпезним реклама покушавају да привуку туристе. На овај начин, Котор је добио и новију, савременију страну, али магију испреплетених улица, тргова, старих зграда, тргова и цркава  тешко је нарушити.

Котор током целе године обилује културним дешавањима и има дугу историјску традицију карневала, те спада међу најпознатије градове на обали Јадрана по овим приредбама. Међу најпосећеније спадају ,,Дани камелије“, где се могу посетити изложбе цвећа, ликовне изложбе, позоришне представе, затим Фестивал филмова о подморју, Фестивал позоришта за децу, Интернационална смотра моде, Међународни фестивал клапа, Бокељска ноћ. ,,Гађање кокота“ је једна од манифестација која је најпопуларнија међу становницима овог места. То је обичај који се везује за одбијање турског напада на Пераст 1654.године. Ратнички дух Пераштана огледа се у вештини гађања кокота ( петла ) који се поставља на усидреној дасци на удаљености од обале око 300 метара. Победник у овој вештини добија пешкир, уз обавезу да присутне части вином.

У које год доба године да посетите Котор, пронаћићете нешто занимљиво, јер Котор, иако мали приморски град који броји око хиљаду становника, увек има шта да понуди.