Дубровник: Зарастање рана у сусрет будућности

Како је рекао ирски драматург, новинар и музички критичар Џорџ Бернард Шо: „Они који траже рај на земљи требало би да дођу у Дубровник

Некада, Дубровник је био град толико гласан да су чак и голубови одлетели са његових улица. Тутњава тешког топовског пожара од градског зида према отвореном мору држао би град будним кад год би морнарица напала, уверава домаћин Марио. Хрватска нас води кроз сликовити историјски град окружен великим, проходним градским зидом који је служио за одбрану давних дана.

Grad zidine pogled 555x370Заправо, Дубровник није био баш попут Венеције током златног доба Медитерана, али верујући домаћину, непријатељство је углавном резултат ривалства. Баш као и Дубровачка Република, како је Дубровник називан у време своје аутономије, Венеција је настојала добити надмоћ над медитеранском поморском трговином. Задржавање те супериорности била је главна жеља Дубровника. Између 15. и 17. века, Република је стекла значајно богатство захваљујући поморској трговини. Његове везе су се протезале све до Цариграда. Тако је градска држава ретко учествовала у војним сукобима. Њени трговински партнери нису се усудили да нападну тешке зидине тврђаве, дебљине чак и неколико метара на појединим деловима. Захваљујући својој јединственој локацији са природом заштићеном луком, Дубровник је био практично нерањив и упозоравао је нападаче на време. Libertas, liberty, слобода највише је добро далматинских становника града и данас.

Деведесете су донеле југословенски рат и крај мира и слободе. Тада су и последњи голубови побегли са дубровачких улица јер је рат погодио град много више него било која средњовековна поморска битка. Стотине становника старог града морало је да тражи уточиште. Пронашли су склониште у хотелу Либертас недалеко од центра града, једине зграде у том подручју са подрумом отпорним на бомбардовање. Хотел који је уништен 1991. је обновљен и сада је раскошан хотел са 5 звездица.

Дубровник је сада град који иде у корак са временом а кречњаци и поплочане стазе изгледају мирно као некад. Голубови су се давно вратили. Град је потрошио 2,7 милијарди долара да сакрије последице које је рат оставио. Само они који пажљиво траже налазе трагове уништења – изван центра града неки тротоари још увек показују мале трагове удара граната. И неколико кућа и зграда које су обновљене, са својим јарко наранџастим новим крововима издвајају се у односу на старе оригинале. У кућици на царини успомена на војнике који су погинули у рату.

dubrovnik3 p283

Уласком у град кроз Врата од Пила сигурно да има много више посетилаца и продавница сувенира него пре неколико векова али још увек је ту осећај да се није много тога променило. Стари град је пешачка зона, тако да нема потребе за бригом о саобраћају док лутате мраморним улицама, што је вероватно добра ствар јер је тешко држати поглед на путу када је около толико лепих зграда. Самminceta tower1  центар Дубровника је необично складна мешавина готичких и ренесансних цркава, венецијанских зграда, резбарених фонтана и модерних хотела.

Један од најбољих начина да се види Дубровник је да се попење високо изнад града на његове зидове. Читав стари град окружен је дебелим каменим зидинама које досежу до 25 метара висине и штите град вековима – било да је реч о освајачима или земљотресима. Први градски зидови изграђени су још у 11. веку али садашњи изглед датира из 14. века када је Дубровник стекао независност од Венеције. Поред зидова ту су и четири капије за улаз и излаз – две на копну и две на мору. Највиша тачка зидина је кула на Минчети. Са ње поглед пада на црквене куполе и звонике који се издижу из мора црвених кровова. А иза, у позадини, зелене се дубоке шуме са отока Локрум.

12969563

Шетња зидинама пружа поглед и директно на куће и баште становника града. Тако на кратко добијете снимке њиховог свакодневног живота – како перу прозоре, пију кафу у врту или испружени на стенама хватају сунце. Не можете да се не запитате како им се чини то што около свакодневно лута маса туриста и да ли им смета што морају да затворе капке како би побегли од радозналих погледа и објектива фотоапарата.

Без нужне потребе за сећањем на силу, Дубровник је град лепоте. Млад је, динамичан и весео. Током дана унутрашњост града врви од туриста али већ поподне млади Дубровчани преузимају град, његове морске барове и уличне кафиће баш као што последњи зраци сунца сијају на зидовима кречњака и чине цео град светлуцавим. А голубови се скупљају око напуштених клупа како би се борили за храну коју су туристи оставили за њих…