Девојка од књига

Светлана Виденов је студенткиња Филолошког факултета у Београду, воли књиге и “за њих живи”. Она је идејни творац и главни реализатор Инстаграм налога “@балканбоокстаграм”. То је фичер налог намењен свим љубитељима књига и фотографија. Букстаграм феномен је релативно нов код нас, а циљ су што лепше фотографије књига. Овај налог је замишљен као место где ће бити постављене туђе слике на којима је налог означен и на тај начин промовисати рад других. Поред овога, од ове године Светлана студира шведски језик и успева да постигне све што жели.

Главни повод за интервју је била идеја “@балканбоокстаграма”. Како је уопште дошло до тога?

Идеја се родила спонтано. Имала сам профил у оквиру букстаграм заједнице, али сам приметила да тешко налазим букстаграмере са подручја Балкана. Углавном су то били страни налози. Зато сам одлучила да би било лепо да покушам да ујединим заједницу на нашим просторима. Налог постоји неких 7 месеци и засад ми иде доста добро, али увек може боље.

Када се погледа налог, види се да Вам је интеракција битна. Мислите ли да је то неопходно за “опстанак” овакве идеје?

Када нисам у могућности да поставим слике, највише због времена, користим Инстаграм приче и преко њих делим туђа даривања да би што више људи видело. Повратна информација ми је веома битна. Волим да знам шта други читају. То ми даје идеје шта бих ја следеће могла да прочитам. Рецимо, пред Сајам књига сам направила “сајамске жеље” где су ми сви писали шта желе да купе, а ја сам то делила и помагала им на којим штандовима могу те књиге најповољније да пронађу, јер и сама пратим акције многих издавача.

Споменули сте даривања. Приметио сам да све и Ви организовали неколико. Како то заправо функционише?

За нешто више од пола године колико постојимо, склопили смо сарадњу са неколико издавачких кућа. Организујемо даривања, а они нам помажу тако што шаљу књиге добитницима. До сада смо организовали само на подручју Србије, али надам се да ћемо то у будућности проширити и на околне државе. У почетку смо морали да шаљемо своје књиге, што ми је тешко падало. Када је све кренуло, многе издавачке куће се нису ни трудиле да нам одговоре, али је сада тога све мање. Рецимо да је то добра страна “популарности”.

Колико је заправо времена потребно да бисте све постигли? Да ли Вам неко помаже?

Да, помаже ми мања група пријатеља, највише због мањка времена. Ја сам идејни творац, али смо сви једнаки и они могу да постављају слике, без да траже одобрење. Иако делује да је лако постављати слике сваки дан, јер ми ипак само користимо туђе, то баш није истина. Посебно ми је тешко да нађем довољно времена од кад сам почела да студирам, али трудим се.

60805514 1729387030540265 7320076714359390208 n

На почетку Вам је главни циљ био промовисање малих налога. Да ли је још увек тако?

Да, али ипак држимо и до тога да фотографије буду квалитетне. Има ту и великих налога који имају доста више пратилаца од нас, али и малих који су тек на свом почетку. Једини услов је да на сликама будемо означени или да садрже наш хаштаг #балканбоокстаграм који тренутно има нешто више од 6000 слика. Ипак, најбитније ми је да су људи задовољни. Све се чешће дешава да добијам поруке у којима ми пратиоци сами јављају шта су прочитали и да би ми тим путем препоручили нешто ново. Најдраже ми је кад се јаве они чије слике избацујемо и захваљују се. Тада видим колико некоме то значи и даје ми вољу да наставим. Недавно ми се јавила девојка која је рекла да нам је захвална, јер је нашла код нас много нових пријатеља.

Поред овог налога, имате и лични букстаграм на ком нисте много активни у последње време. Зашто?

За вођење налога којим бих била задовољна треба много времена и инспирације, а поред факултета и Балканбоокстаграма немам их довољно. Планирам да у скорије време одвојим време за то и “препородим” свој налог. Надам се да ме друге обавезе неће зауставити у тој намери.

Иако тренуто немате времена за фотографију, недавно сте покренули и књишки блог. Зашто сте се и на то одлучили?

То је била моја новогодишња одлука. Желим да имам место на коме могу да поделим са свима своје утиске и размишљања о књигама, као и о многим другим стварима везаним за књижевност. Тамо пишем о утисцима о књигама, стављам књишке изазове, а имам још неколико идеја. Трудим се да постављам објаве једном месечно, али и ту ми је време највећи проблем.

За крај морам да Вас питам, коју књигу бисте препоручили свима да прочитају?

Знам да се укуси разликују, зато ми је тешко да препоручим нешто свима. Омиљени серијал који би сви требало да прочитају ми је Хари Потер, а жанр скандинавски трилери тј. нордик ноар. Ако то волите, свакако морате “проћи кроз” Ју Несбеа и његов серијал о Харију Хулеу. У свет епске фантастике ме је увео Александар Тешић и његов “Косингас”, тако да би то могла да буде препорука. Такође, књига која ме пријатно изненадила у последње време је “Пре него што црвима кажем здраво” Срђана Драгојевића. Нећете се покајати ако је прочитате.