Хоће ли „немачки сан“ бити досањан?

Најмање 1000 медицинских радника сваке године оде из Србије да ради у иностранству

 

Да више неће бити листа чекања као и да ће плате медицинара бити увећане од 2019. године изјавио је председник Србије Александар Вучић на отварању Онкологије пре готово тачно годину дана. „Да се не наљуте лекари, али ја сам посебно фасциниран радом и обимом посла које обављају наше медицинске сестре. Зато за три месеца можете да очекујете знатно увећање плата и ту се нећемо зауставити“, рекао је јула месеца прошле године у Врњачкој Бањи. Тад је додао и да се из тог разлога више неће маштати о одласку у Немачку и Норвешку. Почетком овог месеца поново је било речи о повећању плата у јавном сектору, а нарочито медицинском особљу, с тим што је овог пута председник покушао јасно да стави до знања да то није нешто што зависи само од њега већ и од владе. Да се за 10 месеци ипак није престало маштати о одласку у Немачку и Норвешку, јасно је из податка да сертификате добре праксе за рад у иностранству Лекарска комора и даље активно издаје. А јасно је и онима који иоле ослушкују у болничким ходницима да се о одласку у Немачку више не шапуће. Директор Лекарске коморе Србије Милан Динић тврди да се не може знати колико тачно медицинара напусти Србију али на основу издатих сертификата у јавност је недавно изнео податак да је то око 300 лекара годишње. Када се на тај број додају и медицинске сестре стиже се до бројке од 1000. Дакле, најмање 1000 медицинских радника сваке године.
Председник је почетком ове године поносно саопштио како му је „министар здравља Златибор Лончар рекао да већина медицинских радника неће напустити Србију ако им плата буде увећана за 15 до 20 одсто, јер би у томе видели другачији тренд.“ Док је премијерка Србије Ана Брнабић крајем 2017. године приметила да „лекари и медицински радници не би остали у земљи ни за плату од 2.000 евра, ако морају да раде у болницама које изгледају као пољске болнице.“ Иста политика а различите прогнозе. Истина, у размаку од годину дана. Можда се пак не може замерити у том тренутку новопеченој премијерки. Чију прогнозу би подржала данас?

Управо те медицинске сестре чијим је радом председник „фасциниран“ са све ноћним дежурствима имају плату од непуних 40.000 динара. Од тога што је председник Србије фасциниран њиховим радом и обимом посла неће напунити корпу у маркету или послати децу из мањег места на студије у Београд. На страну то што у опису посла функције председника није управљање буџетом па самим тим ни суверено најављивање повећања плата.
Дакле, о „немачком сну“ сада се говори гласно. Више нема препрека ни за оне којима немачки не иде баш најбоље… За мало више новца вољни предавачи радо ће помоћи да се стигне до сертификата а онда преостаје још одлазак у Франкфурт на лекарски преглед. И тамо се иде организовано у групама. У пуним аутобусима медицинари и напуштају Србију.

Сигурно да не постоји једноставан одговор на питање како је Србија доспела у ситуацију да се деца лече смс порукама, да је организација у болницама све гора те се на преглед у ординацији чека и по неколико сати и да лекари дневно имају дупло више пацијената од предвиђеног, док је 3.500 медицинара незапослено. А ко год је, силом прилика, зашао у Тиршову, Пастерову и Делиградску зна да нам болнице и даље подсећају на „пољске“, и то у главном граду, а да се у њима деца прегледају на сред ходника. Негде се током пребројавања „нас“ и „њих“, препуцавања са опозицијом, разбацивања обећањима на митинзима и хвалисањем како нам економија никад боља није била заборавило да није довољно само причати, неопходно је делати. Или су можда Албанци криви и за масовне одласке медицинских стручњака и сестара? Или ипак НАТО? А можда је чак посреди и организована завера ЕУ, под вођством Немачке, да украду медицинаре?

С обзиром на то да је јужни крак Коридора 10 коначно отворен вероватно ће се ускоро поново посегнути за омиљеним адутом- повећање плата и пензија. Аутопут смо након шест година добили али тешко да ће Србија у скорије време моћи да приушти себи роботе медицинаре. Од тога су вероватније две опције. Прва је да ће ускоро бити забрањено да се буде болестан, што је из објективних разлога мало проблематично. А друга да се коначно преузме одговорност за досадашњу немарност и да се проблеми здравства почну решавати уз савете људи из тог сектора, јер одлазак медицинара не може се спречити повећањем сатнице за 6 динара и бајковитим причама. Овај народ није глуп. Овај народ је народ инаџија. Сваки наредни пут кад му се покуша сервирати таква прича макар у једној особи ће се пробудити инат и решиће да оде. Доста је било коришћења ове теме само онда кад нестане адута.