Дрон-ловац пријатељ авиона, непријатељ птица

Могу ли птице да вас инспиришу да направите нешто необично? Ако је судити по изуму Горана Станчића одговор је потврдан. Kако птице на батајничком аеродрому војним авионима наносе штету, одлучио је да креира необичан дрон којим би птице изместио из хангара.

„Идеја је настала за време вежби 2017. године када је била промоција војске, где сам увидео да уз све оно што војска има да нема адекватну заштиту од дронова, тј. од напада из ваздуха на вип и државне личности“, каже Горан Станчић.

Горан је свој патент пажљиво креирао. Његов дрон другачији је по томе што истовремено може да избаци и до 10 мрежа.

„Први који сам као прототип направио био је пре годину и по дана, значи годину и по дана ми је било потребно да усагласим углове, цеви, и да направим мрежу која ће да склони оно из ваздушног простора што треба да склони“, додаје Станчић.

Ова паметна справа има и апликцију помоћу које лоцира циљ. Дрон лети захваљујући азоту којим се пуни, а мрежу може да избаци и до 25 метара.

„Преко пнеуматских цеви високог притиска, спроводи ваздух до цеви у којима се налазе мали карбо-оловно-метални ваљци за које је везана мрежа и како се они избацују тако повку мрежу за собм и врше испаљивање на објекат дејства“, напомиње Горан и додаје да осим војске све цивилне установе које имају проблема са птицама, затим шинтери могу да га користе за хватање паса и малих животиња, као и сваки стадион може да има овакву једну летелицу.