Сликање на стаклу – љубав за цео живот

Већ 35 година уметница Јелена Милошевић Јовановић златним нитима ручно осликава стакло. Kомади из њене колекције стари су више од века, а неки су и део породичног наслеђа.

„Одрасла сам у уметничкој породици, мајка је то неговала и умела да слика, тако да сам ја почела да показујем те неке знаке креативне. Правила сам луткама хаљине да би то потом прерасло у моју велику љубав“, каже Јелена и истиче да свакога дана слика. Тако ствара витраже, иконе, мурале… Објашњава нам да је, ипак, најтеже било осликати поједине комаде стакла.

„То су мала ручно дувана и ручно сликана јаја, јааако је било тешко осликати те мале, минуциозне комаде где је све то буквално филигрански и то изискује јако пуно времена. Једну лампу која је ручно сликана за изложбу знам да радим и до осам месеци“, објашњава Јелена.

Kаже да у атељеу проводи више времена него кући. И непрестано истражује. Мотиве за сликање најчешће проналази у српској традицији и средњовековној историји.

„Ја волим Византију, волим своје српске корене, ја налазим инспирацију у својим прецима, када ви погледате наше манастире, наше цркве, наше ношње, сваки од њих има тај елемент византијског и сваки комад те народне баштине има неки запис. Е ја те записе и онда тако инспирација крене и када ме питају како? Па ето једноставно то смо ми, то је та балканска душа“, напомиње ова необична уметница.

За ову врсту уметности потребни су посебно прецизна рука, стрпљење и наравно квалитетно стакло.

„У зависности од тога како се дува и које примесе му се додају, најлепше је кристално стакло. Често се трудим да радим на кристалном стаклу, али такође је лепо и стакло које је пескирано и када ецовањем добијате те површине које вас инспиришу јер када боја прође кроз то неко матирано стакло она има неку транспарентност и онда у облику који сте сами осмислили имате неку ватру“, каже Јелена.

Сликање на стаклу је, каже, уметност, али и занат. Неопходно је време да се савладају основне цаке, а с годинама све иде лакше. Идеја јој никада не мањка. Док ствара на платну или стаклу, смишља и како ће изгледати њена модна ревија. Тако ће дечја идеја да луткицама прави хаљине коначно заживети.