до отпада и назад: РЕЖИВОТ ПРОИЗВОДА

Пре век смо од костију правили дугмиће, овога преговарамо, а следећег ћемо закључити да смо требали много више да рециклирамо

  Комадићи од два-три милиметра спремни су за флокулацију и таложење како би се поделили на чепове, папир и лепак. Исто се може постићи и струјањем ваздуха у циклону. Затим, у зависности од чистоће, њиховим листићима од полимера следи процес прања. Битно је да су чисти. Урадили би они то сами, али треба им времена. Људи, пак, не умеју да чекају. Њима је ‘пустити некога’ чешће фатаморгана него план.
     Блистави полимерни листићи, спремни за нови облик, име и функцију, пре само неколико фаза били су пуни млека или сока. Можда најчешћи посетилац контејнера, амбалажни отпад је материјал који након свог коришћења постаје сувишан и неупотребљив. Његов је живот веома кратак. Он продише тек након производног циклуса, паковања и транспорта; у тренутку кад се усуди да јавно покаже своје дно – издахне. И, ето. Дно као симбол краја: нама производа који је био у њему, њему постојања. Исто то дно пре нас видео је само дизајнер на свом нацрту. Ми га откријемо и, угледавши га, одбацимо: у канту, контејнер, улицу или из кола. А он-пати, пати дуго.
     Конзерве и лименке пате до 500 година, пластика, пет боце и кесе читав век, али најгоре је боцама од стакла које се заувек кају јер су се усудиле да буду празне. Оне никада не постају чепови, папир, лепак па листићи. Папир са друге стране, брзо заборавља. Њему је мирна савест јер нема дно па му је довољно тридесет дана да се опрости од другара с депоније. Али, ако је исписан љубавним речима или, можда, важним истинама-за њега пати онај код кога није. 

“Morning sir, or madam, or neuter,“ the thing said. „This your planet, is it?“
„Well, er. I suppose so,“ Newt said.
„Had it long, have we sir?“
„Not personally. I mean, as a species, about half a million years. I think.“
The alien exchanged glances with its colleague.
„Been letting the old acid rain build up, haven’t we sir,“ it said. „Been letting ourselves go a bit with the old hydrocarbons, perhaps?“
„I’m sorry?“
„Well, I’m sorry to have to tell you, sir, but your polar ice caps are below regulation size for a planet of this category, sir.“
„Oh, dear,“ said Newt.
„We’ll overlook it on this occasion, sir.“
The smaller alien walked past the car. „CO2 level up nought point five percent,“ it rasped, giving him a meaningful look. „You do know you could find yourself charged with being a dominant species while under the influence of impulse-driven consumerism, don’t you?”
― Neil Gaiman and Terry Pratchett (Good Omens)

     Све у свему, круг туге. Да не помињемо дрвеће, метале, земљу и биље који су свој живот дали не би ли дотакли усне некога од нас и утолиле  жеђ, глад и неке драже нагоне. Ипак, не оплакујемо нити заповедамо ( тек ћемо ) јер догоди се човек с важном мишљу и даде јој име- рециклажа.
     Ни полимерни листићи не би били листићи без да је та мисао заживела. Били би под земљом, тужни, упрљани, већ три стотине година одбачени. Али, рециклажа им даје нови живот. Друга, трећа, вечна прилика да, угледавши дно, смемо да се осмехнемо, спустимо га у посебну канту са исто-материјалним другарима, да се дружи и не тугује, већ радује јер ће ускоро имати нову функцију. Отпад више није отпад, џубре, вишак већ грађа за нови производ. Отпад се сакупља, разврстава у подгрупе и улази у фазе реживота. Циклонски живот. Ре-циклажа. Ветар циклон је ваздух који у циклонском пољу струји од крајева према средишту, супротно од казаљке на сату, уздиже се, хлади па зато настају услови за падавине. Циклон доноси променљиво време и кишу. Рециклажа је поновни циклон који ће отпаду донети нову употребну вредност. И сви срећни.
     Када је ПЕТ амбалажа у питању, како би се рециклирала, прво одлази на пресовање (балирање) , транспорт у погон за прераду, а затим дебалирање. Наравно, цео процес је убрзан уколико се ПЕТ амбалажа у самом домаћинству правилно селектује односно, она се испере водом, одоји чеп, а из боце истисне ваздух. Овакву боца заузима мање места приликом одлагања и даље фазе прераде су знатно олакшава. Сепарација отпада могућа је и на самој депонији, али је тада отпа већ упрљан па се често приликом балирања стварају непријатни мириси. Оно што је важније јесте да овако сакупљене ПЕТ боце нису погодне за ‘’bottle to bottle’’ рециклажу, односно да се даље користе у производњи нових флаша. Уколико је правилно селектована, амбалажа се даље прерађује до финалног производа који је спреман за тржиште. Рециклажа је дакле, затворен циклус производа, па се може рећи да рециклажа прати његов животни век.

Tiny-Plastic-People-15
     И јесте ово циклично понављање исте еко мисли, можда на другачији начин, али с истим разлогом. Исправка. Ово јесте ‘пробуди еколошку свест’ мотивациони спис, али уз нагласак да није напредак бити умни еколог уколико ниси чулни. Делуј. Уради. Подигни, убаци. Прстима, не само очима. Речима делима, шири глагол именице рециклажа макар, ако ништа друго, из поштовања према флаши која је служила И удовољила твој нагон. Тотално искоришћавaње. Искористи је онда још једном, као чашу овога пута. Чашу сока, вискија, шампањца. Пошаљи је на рециклажу и биће ти вечни слуга. У супротном, ти си њен, јер ће те затрпати количином и мирисима.