Најбоље фотографије у српским медијима

      Изложба најбољих медијских фотографија „Press photo Srbija 2012“ отворена је у главном холу Дома омладине и трајаће до  уторка 23. октобра.

      Како је саопштено из Центра за развој фотографије, на овогодишњи конкурс пристигло је више од 1.500 радова од којих је жири изабрао најбоље у девет категорија. 

      Главну награду „НС плакат“ у вредности од 1. 000 евра освојио је Марко Рисовић за фотографију „Источно од раја“. Ова фотографија део је репортаже којом Рисовић, иронично али искрено, приказује како млади преживљавају тешке услове у месту у источној Србији. ,, Марко Рисовић успео је да уочи и дочара поезију једног таквог момента, тако да заслужује ову награду“ , рекао је Петер ван Агтмаел, члан жирија. 
     Рисовић је награђен и у категорији „Спорт репортажа“.

усточно од раја     

     Према речима организатора, значај конкурса је у томе што подстиче ауторски рад међу медијским фотографима, а према речима председника жирија Петера ван Агтмаела, фотографа престижне агенције Магнум Пхотос из Њујорка, победник је проглашен једногласно. Избор најбољих фотографија у медијима традиционално се одржава сваке године не би ли се доделило признање оном аутору који је, на најбољи и најупечатљивији начин, успео да прикаже медијске приче године. Међутим, ове године, како сазнајемо од жирија, било је тешко определити се за један догађај који је био најважнији. Из тог разлога, жири је наградио фотографе који су приказали интимност и емоцију догађаја.

награђени фотографи      Поред Главне награде и Спорт репортаже, фотографи су се окушали и у категоријама Блиц вест, Блиц вест репортажа, Околна репортажа, Људи репортажа, Портрет, Портрет репортажа и Арт репортажа.
      Овогодишњи жири чинили су Мајкл Бовринг, Питер ван Агтмаел, Звездан Манчић, Александар Келић и Бранимир Карановић , а конкурс је реализовао Центaр за развој фотографије.