Деца јуре алкохол, а родитељи каријеру!

Тинејџерски период, прелазак из детињства у свет одраслих, турбулентна је фаза равоја, велики испит и за децу и за родитеље. Долазе многи изазови, физичке и психичке промене, криза идентитета, преиспитивање стечених ставова, нови ауторитети, мења се доживљај сопственог тела. Из тог разлога, и шансе да дете “падне” под утицај порока су драстично повећане.

Тежећи за престижом и личним успехом, родитељи су стално заузети или одсутни од куће, али својој деци омогућавају све осим најважнијег – пажње и љубави. Феномен данашњице је алкохолизам деце због презаузетости родитеља. Није редак случај да средњошколци од усамљености беже у кућни бифе где налазе „слатке снове“.

 Психолошкиња Земинске гимназије Миња Ивановић наглашава да су средњошколци под великим стресом и да родитељи морају да имају то у виду, без обзира колико им се чинило да је то само пролазна фаза. Неопходно је да се прича са дететом о проблему и да се пажљиво слуша шта оно има да каже, јер су разлози  због којих деца срљају у проблем, као што је алкохолизам, крајње индвидуални.

Проблем је што је деци остављено превише слободног времена. Из те доколице рађа се све негативно. Васпитање није само обезбеђивање материјалне сигурности, тинејџеру је потребно посветити време и навести га да креативно испуни сате. У трци за новцем, каријером и “бољим сутра”, тате и маме су потпуно побркали приоритете, а то деца примећују и недостатак њихове пажње користе да се “лате чашице”. Можда баш са намером да на тај начин привуку позорност на себе. Излазе кад хоће, враћају се кући у зору, пуше, пију, често се дрогирају, учествују у тучама и озбиљним преступима.  А родитељи за то време спавају! Већина их вероватно и не зна да ли им се дете уопште вратило кући, док га не виде да се “извлачи” из собе, најчешће у послеподневним сатима.

Ретки су домови у којима се не држи или не пије алкохол. Уместо књига на полицама су поређане флаше са пићем. Деца у најранијем узрасту алкохол доживљавају као ствар друштвеног престижа, јер су сведоци како њихови родитељи тиме “чашћавају” важне госте. Уз то, пијаном човеку се толерише бахатост, односно дозвољено му је да галами, псује, пева и гласно се смеје. Посматрајући такву атмосферу око себе, нема детета које не пожели да на брзину одрасте и пређе у групу “привилегованих”.

 Истраживања и статистика показују да млади све више раде шта им је воља, без иоле озбиљније контроле. Новински чланци препуни су текстова о малолетничкој суровости, крађама, сукобима, па и убиствима у којима учествују млади. Више од 4.000 београдских средњошколаца, око шест одсто, одустане од школовања или понавља разред, говоре подаци Форума средњих стручних школа Београда. Истраживање Специјалне болнице за болести зависности „Вита” показало је да 81%  испитаних средњошколаца у Србији до своје седамнаесте године је пило алкохол.

Пре свега, важно је да дете има вентил. То може да буде неки хоби, бављење спортом или опуштање пред телевизором. Најважније је подржати дете, укључити га активно у решавање породичних проблема, јер то му аутоматски намеће осећај одговорности, битности и зрелости.  Такође, потребно је упознати пријатеље свог детета, јер је вршњачка група у тинејџерском периоду деци много значајнија од породице. И што је најважније, деци је потребно да родитељи буду родитељи, а не друштво за пиће!

Између осталог, деци би требало поставити обавезе и јасне границе. Данас, међутим, све више су деца та која постављају границе, која се питају и одлучују. Све је подређењо њиховом хтењу, жељама, маме и тате су болећиви. Не раде родитељи то свесно, и сами су у ово турбулентно време, када је читав систем вредности испомеран, изгубили јасну идеју о правом начину да васпитају своје дете, да га усмеравају. Али, младост и живот немају репризу, и зато је најбитније да родитељи пронађу ту изгубљену идеју и да почну да је спроводе у дело.

На интернету је недавно осванула фотографија, која има веома симболичну поруку. На њој мало дете у неколико наврата покушава да се обрати свом оцу, који је нон стоп заузет послом и увек добија исти одговор “ Не сада, сине”. Када то дете постане тинејџер који у руци држи цигарету и алкохолно пиће, родитељ тада жели да разговара са њим, али добија одговор у виду бумеранга “Не сада, тата”. Мислите о томе, родитељи, јер уколико у скорије време не повратите ауторитет, на добром смо путу да се испусти кормило над омладином!