„Био једном Оријент Експрес“

Изложба „Био једном Оријент Експрес“ , која је отворена овог априла у Паризу поводом 130-годишњице митског воза, постигла је велики успех.

С обзиром на огромно интересовање публике, организатори поставке, Светски арапски институт (ИМА) и Француске железнице (СНЦФ), одлучили су да појединим данима одрже ноћне посете.

Изложба, која приказује епопеју легендарног луксузног воза, који је повезивао европске градове, међу њима Београд и Ниш, са Истанбулом, за четири месеца је видело више од 200.000 људи.

Прави позив на путовање, изложба почиње на реконструисаном железничком перону где посетиоци имају прилике да се укрцају у оригиналну композицију. Наиме, испред ИМА је постављена локомотива са три вагона и вагон-рестораном, у којима реалност дотиче књижевну и кинематографску имагинацију која је умногоме допринела стварању мита о Оријент Експресу.

У самом институту, авантура Оријент Експреса, која је трајала седам и по деценија, изложена је кроз видео снимке, фотографије, уметничка дела, архивска документа и оригиналне предмете.

Између 1883. и 1956. године, Оријент Експрес је подстицао машту, али је и креирао историју: његови плишани ходници били су пориште многих дипломатских интрига и надмудривања.

Изложба покушава, такође, да осветли историјску улогу и утицај воза на арапски свет. „За овај део света, воз је представљао средство модернизације, али је, у пракси, био и инструмент страног продора и доминације“, изјавио је Жил Готје, научни саветник изложбе, преносе француски медији.

Легендарни Оријент екпрес је био главни протагониста у разним филмовима и књигама у којима су се обично дешавали мистериозни злочини са невероватним заплетима и узбудљивим романсама.

Најпознатије дело је роман Агате Кристи, „Убиство у Оријент Експресу“. Још један добро познати роман је „Воз за Истанбул“ аутора Грејама Грина. Први филм о Оријент Експресу био је приказан 1934.

Од савременијих филмова вреди поменути „Смрт и судбина на Оријент Експресу“ из 2000. године и „Пут око света за 80 дана“ из 2004. Један од најпознатијих романа и филмова у коме се појављује Оријент Експрес је роман (филм) о Џејмс Бонду, „Из Русије с љубаљу“.

Изложба „Био једном Оријент Експрес“ отворена је у Паризу до 31. августа. Потом се сели у друге европске градове – Венецију, Беч, Берлин, Лондон, Истанбул.