Биће скоро пропаст света, нек пропадне, није штета!

oluja

   „  Још мало и готово!”. “ Свет какав познајемо више неће постојати!”.  Како се 21. децембар  приближава,  медији, највише штампани, затрпавају нас застрашујућим насловима, предвиђајући различите катастрофе.  Представљајући нагађања и пророчанства као научне чињенице, они код људи стварају ирационалан страх. За тај дан везују се различити сценарији. Судар са планетом, потоп и сличне катаклизме, али и повратак Антихриста, избијање Трећег светског рата неки су од често навођених исхода.   Можда би то било и најбоље. Криминала  никада није било више, а о суровости да и не говоримо. Цивилизација наводно напредује, људи постају хуманији, али се жене пребијају до смрти. Девојци убијеној у Новом Саду  прошлог месеца пред смрт је на руку урезан датум рођења осумњиченог за њено убиство. Антихрист је поранио.

  Дејвид Петреус сам себи суди и подноси оставку на место директора CIA због ванбрачне везе, сматрајући се недостојним те функције. Ипак, Милутин Мркоњић, министар саобраћаја у Влади Републике Србије, дичи се везом са фолк певачицом. Не крши закон, јер не почињава бигамију, па га народ подржава као оличење српског мушкарца – једна жена за по кући, друга за кафану.  

  Природне катастрофе масовно убијају људе. „ Сенди” и други урагани, земљотреси, цунамији остављају људе без домова и чланова породице.  И као да то није довољно, уместо да се држе заједно, они и даље ратују и међусобно се убијају. Израел и Палестинци поново су се сукобили. Погинуло је нешто испод 100 људи, од којих су половина цивили.  Политички ратови и даље трају, а невини  гину за „ више циљеве “. Људски живот никада није вредео мање. Свакодневно добијамо извештаје о стотинама убијених, али  смо толико навикнути да нас више и не погађају.  Вести из Вашинтона, Њујорка и других градова које је опустошила “ Сенди”  праћене су са усхићењем, без осећаја да у том тренутку на другом крају света људи умиру. Поређења “ Седни” и NATO бомбардовања били су шлаг на торти, јер ако су Срби гинули, морају и други, кад и како уопште  није битно.

  Чини се да време све брже пролази и то је тачно. Сат откуцава.  Алберт Ајнштајн је рекао да је све релативно, па и време. Физичари твре да је проток времена на Земљи убрзан. Писац Еckhart Tall говори о Шумановој фреквенцији, фреквенцији магнетног поља земље, чије повећање узрокују  промене свесности целокупног живота на Земљи. Он каже да ће 21.12. бити дан као и сваки други, али да ће се од тада мењати начин на који човек доживљава себе.  “ Постаћемо свесни илузорне природе времена и “стварности простора “  као једно безвремено биће ( у ) садашњости “, рекао je Tall.

  21. децембра  догодиће се ретко “ галактичко поравнањe “, када ће се поклопити положаји Сунца, Земље и средишта галаксије. Поравнање се подудара са крајем Мајанског календара, па је претпоставка да је ова древна цивилизација предвидела крај света.  Ова претпоставка је погрешна. Пре свега, датум који се помиње није 21. већ 23. децембар. Тај датум означава крај 13. Б’актуне (  Мајанска јединица времена) .“ Ни у ком случају то није крај дугог рачунања Мајанског календара који је бесконачан”, рекао је Ерик Веласкес, мексички историчар.  “ Нови цуклус почиње, то је све”, рекао је он.  Медији настављају да шире страх међу људима и стварају глобалну панику, па се нпр. неке Америчке породице припремају за одбрану од ванземаљаца и лов луком и стрелом. Ипак, посао продаваца сувенира и  туристичких организација цвета. Аранжмани за Мексико и посете региону где живе потомци Маја су распродати.  Људи су и од смака света направили посао. Није битно да ли ћемо сутра умрети, само да данас зарадимо. Људској похлепи нема краја. Чак и кад би се догодила, једна апокалипса не би била довољна.

  Догађаји се нижу. Заразне болести, људи који немају шта да једу… А и природа нас напада. Јуримо ли ка крају?  Не баш. Вероватније је да ће тог датума доћи до прекида телефонских сигнала, а  да ће дан трајати краће. Узрок су ретки астрономски догађаји које су многе цивилизације пре нас преживеле, па ћемо и ми. Природне катастрофе, економска криза, све се то дешавало и раније, а људи су настављали са својим животима. И шта ћемо онда да радимо ?