Беч – поново најбољи град за живот

Главни град Аустрије, Беч, преузео је прво место новозеландском граду Окланду, и поново се позиционирао као град који има најбоље услове за живот, наводи се у годишњем извештају Економиста.

Годишњу ранг листу градова најбољих за живот у свету управо је објавила „Економист интелиџенс јунит“ (ЕИУ), а Глобални индекс услова живота за 2022. показује неке значајне разлике у односу на претходну годину.

ЕИУ, која је сестринска организација магазина Економист, рангирала је 173 града широм света на основу различитих фактора, укључујући здравствену заштиту, стопу криминала, политичку стабилност, инфраструктуру и приступ зеленим површинама.

У управо објављеном извештају, Беч који је на њиховој ранг листи почетком 2021. године пао на 12. место зато што су његови музеји и ресторани током пандемије коронавируса били затворени, поново се вратио на прво место. Ту позицију заузимао је и 2018. и 2019. године.

„Стабилност и добра инфраструктура главне су чари града за његове становнике, уз добру здравствену заштиту и мноштво могућности за културу и забаву“, наводи се у извештају.

Друго место заузео је Копенхаген, треће Цирих које је поделио са канадским Калгарије. У првих десет градова нашли су се и Франкфурт, Женева, Амстердам.