Балканска смотра младих стрип аутора у Лесковцу

Балканска смотра младих стрип аутора, најстарији стрип-фестивал на Балкану, отворен је у Лесковачком културном центру, а овом догађају претходило је потписивање Протокола о сарадњи лесковачке Школе стрипа „Никола Митровић Кокан” и Регионалног музеја у Брашову. „Двадесет и пет година од оснивања је значајан јубилеј за смотру стрипа. Ја сам пријатељ света стрипа, а за мене је Лесковац центар и престоница стрипа југоисточне Европе. Обећавам да ћу бити амбасадор српског стрипа и лесковачког фестивала у европској Румунији”, казао је Николаје Пепен, директор Регионалног музеја у Брашову.

Аташе за културу Амбасаде Белгије у Србији Бертран Фонтјен подсетио је да сарадња са Балканском смотром младих стрип-аутора траје три године. „Изложба коју смо ове године донели је ексклузивна јер се први пут приказује у Европи, а пре тога је била у Бразилу, Кини и у Мароку.”

– Балканска смотра младих стрип-аутора кренула је као најстарији стрип-фестивал бивше Југославије и своје границе полако ширила кроз Балкан, да би сада био оборен светски рекорд по броју учесника, чак 3.046 из 82 земље са шест континената – рекла је др Лидија Димитријевић, заменица градоначелника Лесковца, отварајући Балканску смотру младих стрип-аутора.