Бахреин – историја од пута бисера до стазе за Формулу 1!

Бахреин, једина је острвска нација на Блиском истоку. То је мала земља поред Саудијске Арабије и чини архипелаг од 33 острва, тако да никада нисте далеко од топлих вода Арапског залива. Име Бахреин значи „два мора“, а данас се каже да ова два мора означавају и слане океане и изворе слатке воде који постоје испод њих.

Generic Bahrein 1280

Људи су населили данашњи Бахреин још у периоду пре нове ере. Услед важног стратешког положаја, острвом су владали у разним периодима Асирци, Вавилонци, Грци, Персијанци и Арапи, под којим је острво постало муслиманска држава. У периоду пре нове ере, Бахреин се звао Дилмун. Под Грцима се звао Тилос, а под Персијанцима Мишмахиг. У касним годинама осамнаестог века, породица ал-Калифа окупира и заузима Бахреин из својих база на суседном Катару. У жељи да се након заузимања острва одбране од било каквих персијских напада, породица на власти склапа мировне споразуме са Уједињеним Краљевством и постаје британски протекторат. У то време острво је имало мање од 10.000 становника.

Године 1932. пронађена је нафта која је донела убрзану модернизацију Бахреина. Оно је прва држава у целом блиско-источном региону у којој је нађена нафта, и након којег је кренула потрага и у другим деловима региона. Проналазак нафте је приближио острво Уједињеном Краљевству, јер су се убрзо у великом броју многи британци селили у Бахреин.

Дом древне цивилизације Дилмуна, Бахреин је био важан центар древне трговине преко 4000 година. Стога не чуди да је на ову древну земљу утицало неколико култура.

Данас је хоризонт Бахреина испрекидан небодерима који говоре о његовом настанку као средишту банкарских и финансијских активности. Стаклена здања најразличитијих облика и тиркизно море чине магију плаветнила које се преплиће.

Тражење бисера и риболов некада су били главни извор економије, али огромна резерва нафте допринела је њеном савременом економском напретку. Данас, економију земље покрећу туризам и трговина. У ствари, валута Бахраински Динар је еквивалентна 2.66 америчких долара, те је друга најјача валута на свету!

Бахреин је толико другачији од перцепције људи о арапском свету, наравно да има добар део тешке прошлости, али сада цвета и много је либералнији него што бисте очекивали.Иако је тек 2002. године у Бахреину донесен устав који је женама дао право гласа. Данас су оне једнаке према мушкарцима у сваком погледу, а ношење бурке није обавеза! Укупни ниво уличног криминала у Бахреину је низак. Међутим, туристима се саветује да буду опрезни при ношењу торби и џепарења по маркетима и пијацама. Више због опортуниста који долзе са стране да опробају срећу.

Ограничени простор и пустињско оство значе да Бахреин производи веома малу количину хране. Дакле, они се у великој мери ослањају на увоз. Примарни биљни производи Бахреина укључују банане, урме, манго, парадајз, краставце и нар. Када је у питању месо, кухиња у Бахреину користи говеда, овце и козе за већину својих јела. У маркетима се може нађи свињетина. Персијски залив, с друге стране, обезбеђује богатство свеже рибе која се спрема на разне начине, као што је кување на пари, роштиљање или пржење.

Неколико познатих јела су Кхубз, који је традиционалан хлеб који личи на нашу палачинку. Јагње на жару пуњено пиринчем, зачинима, луком и јајима се зове Гхузи. То је још једна опште позната деликатеса у Бахреину. Најпознатија улична храна је Шаварма која је месо у тортиљи саприлозима. Док већина ресторана поседује најразноврснију интернационалну кухињу оплемењену спремањем на арапски начин.

Bab Al Bahrain Manama Souq shutterstock 571587022

Магнет за фрижидер или други сувенир? Ако тражите зачине, парфеме, тканине, слаткише, накит, нови телефон или шта год вам падне напамет, Манама Соук је право место. То је лавиринт уличица и улица, са продавцима који продају  мешавину врхунских и опуштених ствари. Што се код нас каже од игле до локомотиве! Продавци вам нуде врућу халву, или свеприсутно блискоисточно слатко јело од тахина и меда, и позивају вас да погледате шта све има у радњи.

Никако се не сме пропустити Бахреинска Тврђава. Цела ова земља је богата историјом, и нигде то није очигледније него у овом утврђењу које гледа на залив. То је било седиште древног царства Дилмуна у 2300. пне. И иако садашња структура датира из 16. века, и данас изгледа веродостојно. Организована је забавна представа светла и звука за време заласка сунца која вам предочава разноврсност ове земље.

Резерват дивље природе Ал Грин је један од 5 заштићених природних подручја острва. На преко 7 квадратних километара можете открити флору и фауну као и животињске врсте из Африке, Јужне Африке и Азије. Тренутно, парк броји више од 45 различитих врста.  Дом је арапског леопарда, нојева, арапске газеле, дивокозе и још много њих.

img 0163

Ако сте у потрази за чудом у Бахреину, наћи ћете га под сенком  400-годишњег величанственог дрвета живота – мескуите. Сматра се да је ово дрво из рајског врта и популарна туристичка дестинација. Дрво је чудесно преживело проток времена и још увек стоји свеже и зелено у мору песка.

Пут бисера- ово је још један културни локалитет у Бахреину који је од културног значаја за арапски регион. Бахреински пут бисера је 3,5-километарска стаза на острву Мухарак. То су користили бисерни рониоци током већине историје Бахреина (неки археолози процењују да се то датира до 2000. године пре нове ере). Постоје објекти, шкољке, тврђаве и обала које су саставни део стазе. Просторије унутар тврђаве пружају увид у животе оних који су били укључени у индустрију и откривају прелепе савремене ентеријере који су очувани од давнина.

Још једну ствар никако не смете  да пропустите Џамија Ал Фатих. На 6500 квадратних метара је највећа џамија у Бахреину, капацитета за 7000 верника, саграђена 1987. године и названа по Ахмеду Ал Фатиху, оснивачу земље. Заиста велелепно издање оковано миром и спокојством овог места, далеко од вреве Манаме. То је одлично место за мир, контемплацију и гледање у чудо  дивног исламског дизајна. Сунце које баца снопове светлости по мраморним подовима и мелодија молитви верника. Његов прелепи доказ о исламској архитектури изграђен је од мермера из Италије, стакла из Аустрије, тиковине из Индије и коначно до савршенства од стране локалних бахрајнских занатлија.

Al Fateh Grand Mosque Bahrain 21

Али можда је мој омиљени део културе Бахреина је народ. Сви су овде пријатељски настројени. И за разлику од многих других делова Арапског полуострва, Бахреинци раде регуларне послове и комуницирају са посетиоцима, нудећи прилику да доживе локално искуство. И веома воле Србе и Србију, доста Балканаца ради тамо, углавном по угоститељским пословима и на добром смо гласу! Чак у једном бару постоји Балкан мени који саджи мезе, шопску салату и нафора (македонско јело), а с времена на време се организују и Балканске ноћи. Недавно је гостовала Тијана Дапчевић.

За добар вечерњи излазак је право место на целом арапском полуострву! Веома либерални закони по питању ноћног живота и алкохола. Блок 338.  је пешачка четврт у Манами, препуна модерних барова, ресторана, бутика и галерија. Моје омиљено место је била Атик инспирисана Грцима, која има дивну терасу на којој можете уживати у изврсној клопи и фантастичним погледом на град. Ту се налази и Хазел бар на крову где се свако вече одржавају концерти и журке!  Гостују многи светски ди џејеви и сваког викенда (петак и субота) су луде журке на базенима, плажама, крововима и елитним клубовима по хотелима.

Цело арапско полуострво се викендом сјати у Бахреин јер је јефтиније и слободније од других земаља у округу!

Свакако је нешто другачије од онога на шта смо навикли, али уколико вас живот нанесе на ту страну, Бахреин не можете заобићи!