АЛМОДОВАР ОД ДВА МИЛИОНА ЕВРА

Сцена из филма "Успутни љубавници"

Редитељ Педро Алмодовар се након 24 године паузе успешно вратио  жанру који га је прославио- комедији. На филмском платну Шпанци су протеклог викенда имали прилику да погледају најновије Алмодоварово остварење „Успутни љубавници“. Овај филм је за само један викенд приказивања на благајнама зарадио готово два милиона евра, што га чини досада  најпрофитабилнијим Алмодоваровим остварењем. Од премијере у Мадриду, 8. марта „Љубавнике“ је  погледало 300.000 гледалаца, што је тек почетак, јер се премијере у европским биоскопима тек очекују.  Алмодовар је „напустио“ комедију после „Жена на ивици нервног слома“ (1988). Његови филмови су постали озбиљнији и мрачнији, нарочито последња драма „Кожа у којој живим“. „„Успутни љубавници“ су за мене били велики изазов. Хтео сам да проверим могу ли вратити „мелодију“ своји првих дела“, признао је славни редитељ.

Радња филма се одиграва у авиону, у коме се дешавају необични сусрети, познанства али и свађе и раскиди. Сам аутор признаје да су „Љубавници“ пуни алузија на савремену ситуацију у Шпанији, иако како каже то му није била намера.

„Планирао сам да направим комедију која ће бити бег од стварности, а десило се супротно. Док сам писао сценарио стварност је „ушла“ у текст, а филм постао метафора актуелног шпанског друштва. Не жалим се, јер видим да се публика добро забавља смејући се својој муци“, каже Алмодовар.

У филму чувеног шпанског оскаровца, који ће српска публика тек имати прилике да погледа, улоге тумаче Сесилија Рот, Хавијер Камара, Лола Дуењас, а неке епизодне улоге су припале Алмодоваровим омиљеним глумцима, и њих тумаче Антонио Бандерас и Пенелопе Крус.