НОВИ ПАПА НЕЕВРОПСКИ

Кардинал из Буенос Аиреса, Хорхе Марио Бергољо (76), изабран је по одлуци 114 кардинала за новог поглавара Римокатоличке цркве. Први пут и након 1.300 година папа је постао кардинал који није из Европе и први поглавар из редова језуита. 

Након нешто више од сат времена како се бели дим извио изнад Сикстинске капеле, на балкону базилике Светог Петра појавио се кардинал Жан Луј Туран. Он се десетинама хиљада људи обратио традиционалном поруком: „Annuntio vobis gaudium magnum… habemus papam!”, Најављујем с великом радошћу… имамо папу!

Тек тада јавност сазнаје име наследника Бенедикта XVI, који се изненада повукао са престола прошлог месеца, што је први случај након готово шест векова. Нови папа из Аргентине, трећи за редом који није Италијан и 266. поглавар Римокатпличке цркве, узима име Фрања.

Иако, изненађење за Ватикан, кардинали су одабиром Бергоља показали снажну жељу да црква поврати изгубљени интегритет и покуша да задржи утицај који годинама слаби. Многи верници су разочарани избором папе, очекујући да ће нови поглавар бити млађи и енергичнији, те да неће морати кроз неколико година да се повуче као и његов претходник. У једном су сви сложни, а то је да нови папа преузима управљење црквом у једном од тежих периода њене два миленијума дуге историје. Последњих година Ватикану нису непознати: корупција, свештеници уплетени у скандале у вези са сексуалном злоупотребом, афера Ватиликс, ривалство унутар ватиканске бирократије… 

Иако се од њега очекује да модернизује цркву, сасвим је извесно да ће папа Фрања наставити традицију догматског конзервативизма као и његови претходници. Он сматра да црква има мисионарску улогу, да треба да улази у народ, да буде активна. Подржава цркву која мање регулише веру а више је промовише и олакшава. Истовремено је бескомпромисан противник абортуса,  контрацепције, еутаназије, смртне казне. Бранитељ целибата католичких свештеника.

Овај папа који је докторат стекао у Немачкој, који за Рим лети економском класом, сам себи кува, нема личног шофера и вози се метроом… биће устоличен у уторак 19. марта у базилици Светог Петра. Након тога, почиње његова борба и сурова одговорност да предводи 1,2 милијарде верника.